Skup pčelara u Kostolcu (FOTO)

Kostolac

Poljoprivreda

Skup pčelara u Kostolcu (FOTO)

Foto: pozarevac.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

U Kostolcu održano šesto Međunarodno savetovanje pčelara Braničevskog okruga.

Lokalna samouprava izdvojila je 6 miliona dinara za pomoć razvoju pčelarstva na teritoriji Grada Požarevca.

„Pčelarstvo je poljoprivredna grana u razvoju i u njoj je budućnost. Na prostoru Ljubičeva biće izgrađen poslovno turistički kompleks u cilju razvoja pčelarstva i proširenja turističke ponude“, najavio je Dejan Milošević, predesnik Udruženja.

Budžetski fond za razvoj poljoprivrede grada Požarevca pružio je snažnu podršku projektu edukacije sadašnjih i budućih pčelara.

„Požarevačko udruženje je prošle godine i zvanično bilo najmasovnije u Srbiji sa preko 300 proizvođača i 14.000 košnica, što je podatak za veliki respekt. Uvidom u aktivnosti koje sprovodite, više je nego jasno da rezultat nije došao stihijski, ni sam od sebe. Siguran sam da ste upravo boraveći među pčelama, vi zapravo usvojili njihov model rada koji podrazumeva dobru organizaciju i marljiv rad.
 
Upoznat sam i sa nekim od vaših skorašnjih projekata koje ste pažljivo isplanirali, tačno i precizno realizovali i to ne samo kao partneri sa gradskim ili republičkim institucijama, već i sa onima van granica naše Srbije, gde je administrativno, dodatno teško ispuniti standard, a vi ste to uspeli“, kazao je Bane Spasović gradonačeknik Požarevca.

Savetovanje je organizovalo požarevačko Udruženje pčelara u saradnji sa Agrarnim fondom za razvoj poljoprivrede grada Požarevca i Poljoprivrednom školom „Sonja Marinković“, a ovogodišnji slogan je „Vidimo se na vrhu“.
 
Boštajan Noč, predsednik Pčelarskog saveza Slovenije govorio je o svom iskustvu sa prekidom legla za bolje korišćenje kasnih (poslednjih) pčelinjih paša i jednostavnijem postupku u borbi protiv Varoe.

Stanko Čuljak, predsednik UP Vinkovci, uputio je požarevačke pčelare u stacionarno pčelarenje LP košnicom, a Mato Idžojtić iz Hrvatske, u pčelarenje AŽ košnicom bez prirodnih rojeva.


 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top