Škola „Vuk Karadžić“ obeležila rođendan (FOTO)

Požarevac

Događaji

Škola „Vuk Karadžić“ obeležila rođendan (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Burjanska škola proslavila 131. godinu postojanja.

Osnovna škola „Vuk Karadžić“, osnovana je 7. septembra 1887. godine. Njen početak rada vezan je za jednu malu zgradu, koja se nalazila na mestu zvanom „Zapis“ (sada stanovi solidarnosti) na uglu Dunavske i Partizanske. Tu je počela sa radom „Požarevačka burjanska škola“, koja je imala samo jedno odeljenje trećeg razreda sa 45 učenika, vodio ga je učitelj Aleksa Dimitrijević. Sadašnji naziv dobila je školske 1913/14 godine.

OŠ Vuk Karadžić Požarevac

Kažu da je obrazovanje najmoćnije oružje kojim možemo promeniti svet. Poznato je da je Vuk Karadžić postavio temelje srpskog jezika. Tom divu, gorostasu srpske istorije, mi dokazujemo svojim radom da slava njegovog imena ne može da izbledi. Učenici, nastavnici i učitelji škole u protekloj godini ostvarili su izuzetne uspehe na takmičenjima, s jedne strane, a sa druge strane, učinjena su velika ulaganja u sanaciji školskih objekata“ rakla je Lidija Ristić, direktorka škole.

 

Lidija Ristić, direktor škole

Škola u Zabeli je osnovana 1949. godine i u njoj su mnoge generacije završile osmogodišnje obrazovanje. U njoj su radili mnogi izuzetni nastavnici i ljudi. Kako je starila samo su generacije bile uspešnije, a škola je dobila pomalo oronuo izgled. Zahvaljujući lokalnoj samoupravi i Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, ovo izdvojeno odeljenje dobije novo ruho. Škola je renovirana od „poda do plafona“ i ovih dana očekuje se svečano otvaranje školskih prostorija.

Sa svečane akademije povodom dana škole

Prema rečima direktorke, u centralnoj školi u toku letnjg raspusta, urađen je prolaz između škole i malog dvorišta, tako da učenici od prvog do četvrog  razreda imaju svoj izlaz i dvorište za vreme odmora. Pored toga urađena je rekonstikcija dela krova u školi u Dragovcu, fasada u Živici, kupljen je nov nameštaj za neka izdvojena odeljenja, nabavljena su nova nastavna sredstva i još mnogo toga. Vrednost svih radova je oko 33 miliona dinara.

I učenici su vredno radili i ostavili iza sebe jednu veoma uspešnu godinu, smatra direktorka škole. Na takmičenima iz svih oblasti obrazovno-vaspitnog rada 212 učenika su postigla jedno od prva tri mesta na opštinskim, okružnim i republičkim takmičenjima. Ljubav prema učenju, ali i svojoj zemlji, učenici su, kako je rekla, pokazali i na javnom času „Srbija u velikom ratu“. Učenici osmog razreda su na velikoj sceni Centra za kulturu održali čas istorije u čijoj realizaciji je učestvovalo 15 nastavnika i 50 učenika.

Iz programa

Prosveta je oduvek bila temelj svim profesijama. Prva slova, prvi račun, prve ljubavi, prava prijateljstva, bezbroj nestašluka pamte naši đaci. U život jedne škole utkani su životi i sećanje na odrastanje, bezbroj priča iz školskih klupa generacija i generacija učenika. Nastavnici koji su ih učili i uče, nikada u potpunosti ne stare, jer raditi s decom znači biti večno mlad“, zaključila je Lidija Ristić.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top