Sedma Džipijada u Barama

Požarevac

Info

Sedma Džipijada u Barama

Foto: EB, FB

How Good Of A Friend Are You Really?

U subotu sedmi skup terenskih vozila u ataru sela Bare. Organitori Džipijade su „Offroad Club Stig 4x4“ Bare i MZ „Bare“ uz podršku TOG Požarevca. 

 

 

Džipijada u Barama polako ali sigurno postaje tradicija našeg kraja.

Turistička organizacija grada Požarevca prepoznala je značaj manifestacije, pre svega zbog atraktivnosti.

Po rečima Jelene Vukazić, direktorke TO Požarevac, ne može se svaka sredina pohvaliti ovakvom manifestacijom koja nosi epitetet ekstremnog sporta i okuplja učesnike iz cele Srbije, pa i šire. 

Turistička organizacija zasad pruža logističku pomoć, ali ima naznaka da bi se saradnja mogla proširiti, pre svega u marketinškom smislu, posebno da se manifestacija izreklamira u samom gradu, jer se održava rano tokom budžetske godine.

Održavanje Džipijade je ekstreman poduhvat. Traži pre svega motivaciju, a sigurno i novca. Sigurno može privući veći broj turista u Bare, ali i Požarevac. Turistička organizacija, s obzirom na njenu atraktivnost, nastaviće da podržava ovu manifestaciju, da se džipovi i neustrašivi vozači predstave našim građanima i da se za našu Džipijadu čuje na širem prostoru“, kazala je Vukazić.

Ove godine očekuje se oko 150 učesnika iz Novog Pazara, Despotovca, Beograda, Zrenjanina, Bele Palanke, Novog Sada, Mladenovca, Buljana, Petrovca.

 


Voziće se u kategorijama Turist, Soft i Hard, a tu je i trka kvadova, i po prvi put motokros.


"Tamo gde je živ „offraoad“ sport i klubovi, postoji reciprocitet, kolegijalnost, da svi ti gradovi prave slične manifestacije poput naše Džipijade. Sport je finansijski veoma zahtevan. Ne radi se tu o nekim basnosnovnim ciframa, ali se konstantno ulaže, jer vozite po nemogućim terenima", rekao je Slobodan Vasić, jedan od domaćina Džipijade.
 
Učesnici uglavnom dolaze iz automehaničarskih radionica ili su njima veoma bliski i vozila se popravljaju po principu „uradi sam“.

 
Vozila nisu registrovana, ne krši se zakon o bezbednosti, ali se o istoj i te kako vodi računa. Vozači moraju da imaju kacige, a vozila da budu fizički ojačana. Ovakva vozila mogu koštati i do 15 hiljada evra.

 

Okupljanje je u subotu, 18. marta u jutarnjim časovima. 

Do 13 sati na programu je turistička vožnja, zatim sledi takmičarski deo. Proglašenje pobednika je u 19 sati.  

Turistička vožnja je po šumskim putevima između sela Bare, Malo Gradište, Pečania, Sirakovo, Beranje. Ti putevi nisu u zavidnom stanju, nisu ni za traktor, ali što su ektremniji uslovi, to su vožnje popularnije, a ovakva se u žargonu naziva blatnjava avantura.

Takmičarski deo odvija se na potezu Beranjska kedina, deo između Bara i Beranja, koja pruža izvanredne uslove za brzinsku i hard stazu. 

U brzinskom takmičenju džipova učesnici su podeljeni u dve kategorije. Tu je i staza za kvadove. 


Novina je moto kros ekipa koja će se takmičiti na brzinskoj stazi.

Treba napomenuti da se domaćini ne takmiče. Nagrade su diplome i pehari, novačnog dela nema.


 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top