Sećanje na Zorana Đinđića i u Požarevcu

Požarevac

Događaji

Sećanje na Zorana Đinđića i u Požarevcu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Gradski odbor Demokratske stranke u Požarevcu priredio je pomen za prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Pored članova stranke i dosta građana je danas upalilo sveće i upisivalo se u knjigu žalosti.

Ova godišnjica, po rečima predsednika GO DS Dejana Savića, možda ponajviše obavezuje da se podstimo šta je Zoran Đinđić radio, ono što je pokušavao i nameravao da uradi za državu čiji je bio premijer.

„Odgovornost je na nama, koji smo ostali u Demoktatskoj stranci, koja je bila prva i jedina njegova politička kuća i čije predsednik bio do trenutka ubistva, da čuvamo ideju Zorana Đinđića, način na koji je video državu Srbiju i njenu bidućnost. Moram da izrazim lično nezadovoljstvo, zato što ni stanje u demokratiji i institucijama u državi ne odgovaraju ambiciji koju je imao Zoran Đinđić. Tu odgovornost podjedanko delimo svi mi koji smo danas u Demokratskoj stranci i oni koji su izneli promene zajedno sa njim, njegovi koalicioni partneri i saradnici u tadašnjoj Demokratskoj stranci, ali i aktuelna vlast u Srbiji. Svako je na svoj način doprineo tome, da neke ciljeve i programske i ideološke smernice, koje je Zoran Đinđić pokušao da utemelji u našu državnu politiku, do danas ne zažive. Mogu da se nadam da će nove generacije političara i građana ove zemlje na pravi način percipirati demokratske i evropske vrenosti koje je Zoran Đinđić pokušavao da unese u Srbiju, da će država Srbija da liči na ono za šta je Zoran Đinđić dao život“, rekao je Savić.


Dejan Savić, predsednik GO DS Požarevac

Ni petnaest godina nakon atentata, nije rešena politička pozadina ubistva.

„Pored toga što nismo sproveli reforme koje je on zamislio, ključni problem je što i dan danas ne znamo ko je dao politički nalog da se to ubistvo dogodi. Prosto ne mogu da verujem da iza ubistva političara bilo kog ranga, ne stoji politika. Mišljenja sam da je on dao život zbog zanimaanja kojim se profesionalno bavio i to na jedan veoma kvalitetan način. To je suštinski problem sa institucijama i demoktaskim kapacitetom ovog društva, da se izađe na kraj sa takvim problemima. Ubistvo premijera je jedan zločin prema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ostaje nam da i dalje pokušavamo da razrešimo politički motiv ubistva“, zaključio je Savić.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top