Sećanje na svestranog književnika

Malo Crniće

Kultura

Sećanje na svestranog književnika

Foto: bsmmc.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Književno veče posvećeno znamenitoj ličnosti rođenoj na stiškom tlu opštine Malo Crniće u Biblioteci „Srboljub Mitić“ Malo Crniće.

Ovog puta pod nazivom „Tica araratska u snu i na javi“, u čast književnika Dragoslava Živadinovića iz sela Kališta (1926 – 2012).

Književni opus Dragoslava Živadinovića

Dragoslav Živadinović je autor knjiga: „Dno noći“ i „Tica araratska“, „Unuk Mihajlo“, „Sudbine“, „Spalište“, „Povratak Jakova“ i „San i priča“. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada. Najznačajnije su „Zlatna struna“ na Smederevskoj jeseni za pesmu „Tica araratska“, i „Dragojlo Dudić“ za romane „Unuk Mihajlo“ i „Sudbine“. Među brojnim priznanjima je i Povelja zahvalnosti Udruženja književnika Srbije.

„Dragoslav Živadinović je „Ticom araratskom“ ostavio svoj književni testament, čija se simbolika dobro oseća u svim njegovim kasnijim delima. Njegova glavna tema je potop, ali moralni, duhovni  i materijalni potop. On duboko veruje u reč i zna ono praiskonsko da u početku „bi reč i da reč beše od Boga“, da je od nje postalo sve što postoji. On je celog života čekao ticu Araratsku, koja će nagovestiti bolje dane. Dragoslav je stvaralac, koji je čvrsto vezan za zemlju, Stig, za svoje selo i seljake, koji zna sve njihove muke, patnje i boli, ljubavi i tuge. Sve to je maestralno pretočio u izuzetno književno delo“, rekao je Dragan Jacanović.

 

Dragan Jacanović

Uspomene na Dragoslava Živadinovića evocirali su i Novica Stojimirović, violinista i nekadašnji direktor Centra za kulturu opštine Malo Crniće, Zlatija Radovanović, književnica i Dragiša Živadinović, književnik i sin pokojnog pisca Dragoslava Živadinovića. Pesnikinja Ana Dudaš je govorila pesmu „Stiški pesnici u carstvu nebeskom“, koju je posvetila Dragoslavu Živadinovću i Srboljubu Mitiću.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top