SAVET STRUČNJAKA: Sačekati sa prolećnom setvom

Braničevo

Poljoprivreda

SAVET STRUČNJAKA: Sačekati sa prolećnom setvom

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Dok se setveni sloj ne zagreje bar do 10 stepeni i ujednači temperatura zemljišta, treba sačekati sa setvenim aktivnostima.

Ovog proleća, po podacima PSSS Požarevac, na teritoriji Braničevskog okruga jarim kulturama biće zasejano oko 100 hiljada hektara,

Primat u setvenoj strukturi i dalje zauzima kukuruz, ali prema proceni u PSSS Požarevac, biće posejano nekih 30 odsto manje nego prošle godine, kada je bilo oko 65 hiljada hektara. Povećavaju se površine pod uljanim kulturama, pre svega pod suncokretom, i to do četrdesetak odsto u odnosu 2017. godinu kada je pod ovom uljanom kulturom bilo zasejako oko 15 hiljada hektara.

U martu je palo oko 110 litara padavina po metru kvadrarnom, samo ovog vikenda oko 15 litara kiše. Vlaga u zemljištu je visoka, pa ne može da se obavi predsetvena priprema, i što je još važnije, da se predsetveno unese planirana ili preporučena količina azotnih mineralnih đubriva za setvu jarih kultura.

 „Preporučujem poljoprivrednim proizvođačima je da sačakaju sa setvom dok se setveni sloj ne zagreje  bar do 10 stepeni i ujednači temperatura zemljišta. Velika je razlika između noćnih i dnevnih temperatura. Nicanje je kvalitetnije i ujednačanije ukoliko je setveni sloj adekvatno zagrejan“, kaže za E-Braničevo Jorgovanka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik za ratartsvo u PSSS Požarevac.


Jorgovanka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik za ratartsvo u PSSS Požarevac

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top