Šarčević: Ove godine u obrazovanje uloženo više nego godinama unazad (FOTO)

Braničevo

Događaji

Šarčević: Ove godine u obrazovanje uloženo više nego godinama unazad (FOTO)

Foto: vlada.rs i pozarevac.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posetio Golubac i Kostolac.

Ministar je u Golupcu posetio izdvojeno gimnazijsko odeljenje Srednje škole iz Velikog Gradišta, prvo srednjoškolsko odeljenje u toj opštini.

Golubac je jedna od opština koje su ove godine dobile izdvojeno odeljenje gimnazije kako bi se deci omogućilo da se obrazuju u mestu u kojem žive. Kako bismo ostvarili ono što piše u Strategiji obrazovanja, da 40 odsto srednjoškolaca čine gimnazijalci, nismo dozvolili da se snize kriterijumi, već smo reformisali gimnazijsko obrazovanje kroz novi informatički smer, ali i izborne pakete, objasnio je ministar. 


Ministar Šarčević u Golupcu

On je, kada je u pitanju problem sa školskim prostorom u manjim opštinama, rekao da će se tražiti rešenja kroz mrežu škola, ali i primenom rešenja iz novog sistemskog zakona koja se tiču organizacije rada obrazovno-vaspitnih ustanova. 


Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Šarčević se, tokom posete Golupcu, sastao sa predsednikom opštine Nebojšom Mijovićem i obišao Osnovnu školu „Branko Radičević".

U poslednje dve godine iz opštinskog budžeta uloženo je 35 miliona dinara u obnovu školskih objekata. Planiramo da u narednom periodu završimo rekonstrukciju preostalih objekata, naveo je Mijović.

Nakon razgovora sa gradonačelnikom Požarevca Banetom Spasovićem i predsednikom GO Kostolac Ivanom Savićem, ministar je obišao Tehničku školu sa domom učenika „Nikola Tesla”. 

Direktor škole Goran Nestorović upoznao je Šarčevića sa novinama u školskoj infrastrukturi, prikazane su neke od renoviranih učionica za teorijsku i stručnu nastavu, ali i hala za prakatičnu nastavu.

Prilikom obilaska rekonstruisane Osnovne škole „Jovan Cvijić“ u Kostolcu ministar je kazao da će država nastaviti da ulaže u obrazovanje, posebno naglasivši da je Vlada u rekonstrukciju škola uložila više za jednu godinu nego što je ulagano decenijama unazad. Šarčević je uveren da će tokom 2018. godine biti obnovljeno još više obrazovno-vaspitnih ustanova.


Ministar Šarčević u OŠ Jovan Cvijić u Kostolcu

Prema njegovim rečima, osim u školske zgrade, mnogo novca će biti uloženo i u digitalizaciju, koja podrazumeva brz internet, tablete za nastavu i pametne table. 

Za kompletnu rekonstrukciju škole u Kostolcu izdvojeno je 113 miliona dinara, najvećim delom, u iznosu od 97 miliona, preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Škola je iz sopstvenih sredstava finansirala nabavku dela opreme u iznosu od 14 miliona dinara, dok je ostatak novca obezbedio grad Požarevac. 

Samo uložena sredstva za obnavljanje i rekonstrukciju škola iz gradskog budžeta prošle godine bila su u visini od 100 miliona dinara. Toliko smo uložili i ove, a i naredne godine iznos neće biti manji. Zahvaljujući tom novcu, i novcu dobijenim od države, završili smo ovo izuzetno zdanje u kome se sada nalazimo, kazao je gradonačelnik Spasović.


Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top