Samouka Petrovčanka, majstor duboreza

Petrovac

Zabava

Samouka Petrovčanka, majstor duboreza

Foto: Nataša Petrović

How Good Of A Friend Are You Really?

Stvarajući drvo priroda je dobro uradila posao, dodirom Nataše Petrović, ono postaje savršeno...

Nataša Petrović iz Ranovca kod Petrovca na Mlavi jedna je od retkih žena u Srbiji, jedina u osam opština Baničevskog okruga, koja se bavi duborezom i izradom ikonostasa na pravoslavnim crkvama, restauracijom ikona i ramova. 

Ovom umetnošću počela je da se bavi pre 16 godina i to sasvim slučajno gledajući oca kako radi stolariju. 

Nataša je samouka, a zanat je „pekla“ u kontaktu sa ljudima koji se bave duborezom koje nalazila je u novinama. Na sreću, svi su bili voljni da joj pomognu i daju savete.  

Jedina obuka u radu sa drvetom bila joj je dvomesečni rad u fabrikama nameštaja, Draloni i Dekor u Požarevcu, gde je kako kaže, mnogo sam naučila.

„Moj prvi rad trebalo je bude duborez sa likom devojke, koji sam već iscrtala na drvetu. Međutim, upućeniji su me posavetovali da počnem sa nečim lakšim. Izradila sam ornamente na tom komadu drveta, na čijoj površini je i dan danas prvobitan crtež“, priča Nataša.

Dosad je uradila 12 ikonostasa koji krase naše svetinje. Za izradu jednog, potrebno joj je pola godine. Prvi je uradila za crkvu Svetog Marka u Pankovu, kod Petrovca na Mlavi. 

„Pre izrade ikonostasa zakaže se razgovor sa protom koji pozove vladiku da da blagoslov. To me posebno motiviše da radim“, naglasila je. 

Sa naročitim ponosom govori o ikonostasu Svete Petke na crkvi u Bondiju kod Pariza. Kad su je pozvali, nije mogla da veruje... Ali, posao je završila u roku i na obostrano zadovoljstvo. Ovih dana okupirana je izradom ikonostasa na svetinju Svetog Zaharija i Jelisavete u Lučici kod Požarevca. 

„Bog me je obdario i svakom duborezu i ikonostasu se obradujem, a najdraža mi je ornamentika koju sam uradila za vrata Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, zatim lajsne i duborezi na zgradi opštine grada Beograda i ikonostas na manastiru Manasija“, kaže Nataša.
Ikonostase radi od hrastovog i orahovog suvog drveta. Ukrase izrađuje u obliku hrastovg lista, koji simbolizuje badnjak. Nataša radi i sa drugim dugovečnim lišćarima, lipom i jasenom. 
 Osim ikonostasa, u duborezu radi pevnice, hranilice, tronove, trofejno oružje, stilski nameštaj, likove i ornamentiku. 

Crta ikone, koje radi s velikom ljubavlju i zadovoljstvom.

Njene rukotvorine su veoma tražene, pa se dešava da ne može da odgovori svim interesentima. 

Sada očekuje odgovor Ministarstva privrede o sertifikatu kojim bi mogla da predaje u nekoj školi i da drži privatne časove, što je posebo raduje.

„Toliko volim ovaj posao da bez njega ne mogu“, zaključuje Nataša...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top