Sabor „Vrela Homolja“ - sasvim posebna manifestacija od nacionalnog značaja (FOTO)

Žagubica

Događaji

Sabor „Vrela Homolja“ - sasvim posebna manifestacija od nacionalnog značaja (FOTO)

Foto: TOŽ

How Good Of A Friend Are You Really?

Ni loše vreme nije sprečilo posetioce i izlagače da po 16. put dođu na ovaj događaj.

Sabor „Vrela Homolja“ je najveća i najznačajnija kulturna, turistička, privredna, gastronomska i sportska manifestacija u Homolju, koja se održava u Žagubici, na vrelu Mlave.


Ni kiša nije sprečila održavanja manifestacije

Manifestacija promoviše kulturno i prirodno blago Homolja, običaje, izvorno pevanje, stare zanate, pripremanje tradicionalnih jela i druge kulturne, turističke, sportske i privredne vrednosti ovog dela Istočne Srbije.


Gastronomske čarolije na Saboru Vrelo Homolja

Zbog raznovrsnih sadržaja, Sabor privlači veliki broj gostiju iz Srbije i inostranstva, a posebno je značajna i zanimljiva njena edukativna i promotivna vrednost izvornog narodnog stvaralaštva, nematerijalne kulturne baštine, zatim promocija  turističkih, privrednih i sportskih vrednosti Homolja i Srbije.


Defile učesnika

Sabor u Žagubici je, po svojim sadržajima i načinu organizovanja, manifestacija republičkog značaja sa ozbiljnim naznakama događaja od međunarodnog značaja.

Prvog dana je održan „Sajam meda i preduzetništva“. Med je ovde čuven i poznat, homoljski je brend zaštićen po lisabonskoj deklaraciji, a kako je godina je za medare bila dobra, imalo se i te kako šta videti, a i degustirati.


Sajam meda i preduzetništva

Pored toga, priređeno je nekoliko izložbi slika i postavki skulptura eminentnih imena domaćih i stranih umetnika, da bi se u završnom delu prvog dana održao „Srpski poj od iskona“ u kome učestvuju poznati interpretatori starih izvornih pesama.  


Poznati interpretatori starih izvornih pesama predstavilo se prve večeri u delu manifestacije „Srpski poj od iskona“

Drugi  dan Sabora karakterisale su pesme i igre velikog broja učesnika kako iz zemlje tako i inostranstva. Sadržaj „Zlatne ruke Homolja“ sa izložbom starih zanata i ručnih radova i pripremanju tradicionalnih jela i ove godine privuklo je najveću pažnju posetilaca.


Nastupilo tridesetak folklornih ansabala

I ove godine održano je takmičenje u različitim kategorijama. Pobednik u kategoriji „Najukusnije tradicionalno jelo pripremljeno na licu mesta“ je Brankica Strahinjić iz Šarbanovca koja je pripremala jagnjeću čorbu.


Pripremanje hrane na tradicionalan način

U kategoriji „Najukusnije tradicionalno gotovo jelo“ pobednik je Udruženje žena „Jezero Bovan“  sa jelom „červiš“. Nagradu za „Najmaštovitije uređen  štand“ odnelo je Udruženje žena „Ćovdinke“, a za „Najoriginalniji suvenir“ Goran Mićković  iz Zaječara.

Među mnogobrojnim sadržajima manifestacije našlo se i takmičenje u pecanju pastrmke mušičarenjem na samom izvoru reke Mlave koje nosi naziv „Žagubica FLY 2018“.

Prvo mesto  pripalo je Tihomiru Lukiću iz Lazarevca, drugo Vanji Stojanoviću iz Niša i treće Vladi Antić iz Jagodine.

U galeriji udruženja likovnih umetnika Homolja u dane Sabora predstavljena je izložba slika Milene Pavlović Barili.

Uz gostovanje  učesnika iz Poljske, Rumunije i Republike Srpske učestvovalo je i oko 30 kulturno – umetničkog društava iz raznih krajeva naše zemlje. Sa pojedinim evropskim gradovima opština Žagubica je pobratimljena - iz Poljske Pjotrkov Tribunalski, iz Rumunije Banja Herkulana, a posle dužeg niza godine došla je pobratimljena opština Šamac.

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Žagubice, a generalni pokrovitelj opština.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top