Sabor okupio više od hiljadu posetilaca (FOTO)

Petrovac

Događaji

Sabor okupio više od hiljadu posetilaca (FOTO)

Foto: E-Braničevo

How Good Of A Friend Are You Really?

U organizaciji mesnih zajednica Stamnica i Stamnička reka, a pod pokroviteljstvom Opštine Petrovac na Mlavi održan je 12. Sabor bačijara Srbije.

Privukao je, u podnožje planinskog vrha Kukulj i na obali Stamničke reke, oko hiljadu posetilaca i zvanica iz cele Srbije, brojne učesnike sa više od 150 izloženih grla, kao i stručnjake iz Beograda, Novog Sada, Požarevca i drugih centara. 


dobra posećenost sabora

Bačijarenje ima dugu tradiciju u ovom delu Braničevskog okruga, a manifestacija je nastala na tradicijama ovog drevnog običaja. Davno je prerasla opštinske i lokalne okvire.

Ukazujući na značaj i cilj Sabora bačijara i pozdravljajući brojne goste, među kojima su bili zamenik predsednika opštine Petrovac Goran Ristić, pomoćnici Saša Živojinović, Miodrag Radišić i Boris Gvozdić, profesori sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, direktori javnih preduzeća i ustanova, sabor je svečano otvorio Milanče Aćimović predsednik SO Petrovac na Mlavi, poručujući da su organizatori pokazali da su odlučni i istrajni i da su pored vremenskih uslova koji nisu išli na ruku, uspeli da veoma kvalitetno pripreme još jednu manifestaciju.


gosti sabora

U ime organizatora saboraše su pozdravili predsednici mesnih zajednica Stamnica i Stamnička reka, Velizor Rajić i Jovan Radojković, a potom je Aćimović znamenje Sabora, čobanski štab i šubaru, uručio narednom domaćinu, zameniku predsednika opštine Petrovac na Mlavi, Goranu Ristiću. 


znamenje sabora Goranu Ristiću


Milanče Aćimović otvara 12 sabora Bačijara

Suorganizatori Kulturno prosvetni centar i Turistička organizacije pripremili su sadržajan kulturno-umetnički program, a nagrađeni su i najbolji saboraši.


Kulturno umetnički program


Najmladji učesnik sabora

Vlasnik najlepšeg izloženog psa je Velibor Nešić iz Dobrnja, najukusnije tradicionalno jelo pripremile su članice Udruženja žena «Rašanac», nagradu za najbržu mužu primila je Ljubica Mladenović iz Stamnice, dok je Nebojša Božorović iz istog sela dobio je priznanje za šampionsku kolekciju jagnjadi, a Dejan Obradović iz Kasidola za kolekciju šilježadi. 


Dobitnici priznanja


Šampionska kolekcija ovaca Zorana Đorđevića

Ružica Aćimović je nagrađena za kolekciju koza, a vlasnik šampionske kolekcije ovaca je Zoran Đorđević iz Manastirice.

Vlasnik ovce šampionke ove godine je Milan Lazarević iz Krvija, dok ovan šampion 12. Sabora, pripada Živanki Zdravković iz Leskovca. 

Za najboljeg bačijara u ovoj godini proglašena je Volica Bokić iz Stamnice. 


najbolji bačijar Volica Bokić

Na kraju programa, na letnjoj pozornici proglašene su i najlepše devojke ovogodišnje manifestacije. 

Druga pratilja je Kristina Mikšić iz Melnice, prva pratilja je Elena Komlenović iz Stamnice, a lepotica 12.Sabora bačijara je Tijana Špirić iz Bistrice.

I pored promenljivog vremena i ovogdišnji Sabor je privukao veliki broj posetilaca i još jednom dokazao da je ovaj događaj jedan od brendova opštine Petrovac na Mlavi.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top