Rušenja kod manastira Tuman neće biti

Golubac

Društvo

Rušenja kod manastira Tuman neće biti

Foto: manstir Tumane

How Good Of A Friend Are You Really?

Rušenja pratećih objekata neće biti, tvrde iz lokalne samouprave, ali problema na relaciji opština – manastir Tuman svakako ima. Naredna nedelja bi mogla da bude prelomna...

Sve je počelo jednom objavom na Fejsbuku koja je u prvi mah izazvala nevericu, a u kojoj je  bratstvo manastira Tuman pozvalo verne da ga u ponedeljak (18. septembra) izjutra „odbrane“ od rušenja koje se očekuje nakon što su par dana pre toga u manastiru bili inspektori.

Naime, u ovom manastiru se poslednjih godina intenzivno radilo na obnovi i uređenju pratećih objekata. Sa stanovišta bratstva Tumana, kao i činjenice da se tu, sada svakodnevno okuplja veliki broj vernika, a tokom važnih svetkovina i više od 15 000 ljudi, ti radovi su bili i više nego opravdani i korisni.

Međutim, prouzrokovali su i brojne probleme, jer kako tvrde nadležni, nisu poštovane nikakve procedure niti su pribavljene dozvole. Otuda nesuglasice koje ovih dana kulminiraju.

Kao glavni krivac za problem koji, kako kaže iguman Dimitrije Plećević, postoji godinama, označena je opština Golubac, odnosno lokalna samouprava.


Tumane

Već tri godine, oni opstruišu obnovu manastira, neće da podrže miran put uvođenja objekata i ostalih radova u legalne tokove. Odbijaju svaku komunikaciju i smeta im obnova manastira. Dok se vrh naše države bori da sačuva srpske svetinje, naša lokalna samouprava progoni jedan manastir – kaže iguman Tumana, Dimitrije Plećević.

Na pitanje šta su tačno bile zamerke nadležnih inspekcija, odgovara da je problem gotovo u svemu što se u manastiru, „isključivo trudom i novcem naroda uradilo“: Adaptacija vodenice, pravljenje zoo vrta, ribnjaka, korita reke, sale za narod, obnova isposnice, krčenje šikare, nasipanje puta, postavljanje toaleta, sve je to nama zamereno. Pa čak i što smo, prilikom velike svetkovine u manastiru kada je bilo 18 000 ljudi, okačili  kese za bacanje smeća na drveće. Tuman je, nakon svega što smo uradili sada turistički centar, ne samo u Braničevskom okrugu, već u čitavom regionu, dolaze ljudi sa svih krajeva. Da se razumemo, mi poštujemo vlast ove države ali ne i iživljavanje pojedinaca iz lokalne samouprave nad manastirom.


Zoo vrt

S druge strane, predsednik opštine Golubac negira ovakve navode iz manastira, uz tvrdnju da u onome što se sada dešava, a što dovodi u pitanje sudbinu izgrađenih pratećih elemenata koji nisu legalizovani, lokalna vlast nema apsolutno nikakvog udela:

Ništa od toga što se sada dešava u manastiru, lokalna samouprava u Golupcu nije izazvala. Sve optužbe na račun opštine su neistinite. Jer, opština Golubac nije slala inspekciju, naprotiv, držali smo se po strani neko vreme, ali su reagovale nadležne republičke inspekcije i Zavod za zaštitu prirode i oni su, svojim zaposlenima inspektorima u Golupcu, naložili da izađu na teren. I odakle priča da će neko nešto da ruši? Koliko je meni poznato, nije bilo reči ni o kakvom rušenju već o utvrđivanju stanja, jer je radovima izvedenim pri manastiru devastirana okolna priroda – kaže dr Nebojša Mijović za E-Braničevo.

Tuman sada 

Činjenicu da je dalji tok ove priče na republičkim, a ne lokalnim ispekcijskim organima, ne negira ni iguman Dimitrije, ali veruje da je sve ipak krenulo iz samog Golupca:

Ko je i zbog čega uopšte prijavio republičkoj inspekciji sve to? Kako bi oni znali da im iz naše opštine nije neko skrenuo pažnju i prijavio da smo mi, koji smo samo želeli da obnovimo ovu svetinju na dobrobit crkve i naroda, devastirali okolinu? Pa imam i ja pitanje za njih – ko je devastirao vodopad, bigrenu akumulaciju i spomenik prirode, pravljenjem kvazi kaptaže? I da li povratak devastiranog, kako oni to zovu, znači povratak u zapuštenost, nemar i nebrigu o manastiru? Ako opština zaista štiti interese Tumana imaće priliku da to i pokaže“ zaključuje Plećević.

Iz lokalne samouprave pak poručuju da su oduvek imali nameru da pomognu, i da od toga ni sada ne odustaju: Nastojali smo da pomognemo, da vidimo šta od toga može i na koji način da se legalizuje. Inspekcija tamo od ponedeljka nastavlja rad sa ciljem da se utvrdi šta od toga može da se vrati u prvobitno stanje, mada, ima stvari koje više ne možete nikada da vratite. Tamo je građen parking, pa kanalizacija, sve to bez ikakvog projekta, bez ikakvog odobrenja od strane inspekcija za zaštitu životne sredine, oni nemaju dozvolu ni za jednu stvar koju su uradili. I više puta su pozivani na to se sve uradi legalno, ali su oni sve radili bez ikakvih projekata. To je problem. Devastirali su površinu, koja je Planom detaljne regulacije označena kao zaštićena zona. Tim delom je ranije upravljala Direkcija za izgradnju, a nakon gašenja tog preduzeća, nadležnost je preuzela Turistička organizacija. Sve što je tamo uništeno, sve je zabeleženo i sve postoji u dokumentaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije – kaže Nebojša Mijović, predsednik opštine Golubac.

Naredna nedelja doneće možda i potencijalna razrešenja ovog problema, ali je i više nego očigledno da je za to potrebno malo više međusobnog razumevanja i saradnje. Naš portal će svakako nastaviti da prati razvoj događaja.  

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top