Rogač - sladak i zdrav

Požarevac

Zdravlje

Rogač - sladak i zdrav

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Plodovima ovog drveta se hranio Sveti Jovan Krstitelj. U ishrani i kao lek koristi se preko 4000 godina.

Ceratonia siliqua potiče iz Sirije i Persije. Reč je o zimzelenom drvetu sa glatkom korom stabla. Listovi su parno perasti, kožasti, tamnozeleni. Cvetići su neupadljivi,beli, sakupljeni u grozdaste cvasti. Cveta od septembra do sredine oktobra. Plod je mahuna, tamnosmeđe boje. Dužine je oko 20 cm. Kožasta je,jestiva,mesnata. U sebi sadrži 10 do 15 semena. Zrela je godinu dana nakon cvetanja.

Sem je crvenkastosmeđe, glatko, sjajno. Samo drvo živi oko 200 godina,a maksimalni prinos dostiže oko stote godine. Ime potiče od grčke reči koras, što znači rog, a kod nas je biljka poznata pod imenom rogač.

U antičko doba seme rogača se koristilo kao jedinica za meru vaganja zlata. Seme rogača, bez obzira na veličinu i uslove čuvanja uvek ima istu masu, a to je 0.18 gram.

U Starom Egiptu koristio se kao zaslađivač, a i u postupku mumificiranja. Čak je u grobnicama pronađena i mahuna i seme rogača.

Što se tiče energetske vrednosti, 100 grama mlevenog rogača sadrži 222 kalorija. Sadrži malo masti i to oko 0.65%,  proteina svega oko 4.62%. Najzastupljeniji su ugljeni hidrati kojih je oko 89%. Takođe, sadrži i značajnu količinu vlakana. Prisutni su i : kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, cink, bakar, mangan, selen, tiamin, riboflavin, niacin, vit B6, folna kiselina, vitamin E...

Dokazano je povoljno dejstvo rogača na digestivni trakt, naročito uticaj na probavu. Deluje i na holesterol i to tako što snižava vrednosti lošeg holesterola. Ima antibakterijsko dejstvo, antialergijsko dejstvo. Pomaže i u iskašljavanju, pa se može i pripremiti kao topli napitak. Potrebno je samo dodati 1 kafenu kašičicu mlevenog rogača u toplo mleko ili vodu. Ne treba dodavati šećer, jer je rogač prirodno sladak.Kako ne sadrži kofein, bezbedno se može koristiti kod svih.

Postoji istraživanje koje dokazuje da je rogač dobar saveznik u borbi protiv raka grlića materice.

Zahvaljujući dobrom udelu kalcijuma i fosfora ublažava tegobe ili smanjuje rizik od pojave osteoporoze. Kod osoba koje imaju problem sa glasnim žicama i promuklošću rogač se koristi tako što se sam plod ili semenke žvaću.

Rogač je i pouzdano sredstvo protiv proliva kod beba i dece, a može i kod odraslih. Za taj problem se koristi supa od rogača. Ona se dobija tako što se prokuva 200 grama vode sa 2 kafene kašičice žutog šećera. Kad provri, ostaviti da se ohladi, pa dodati 2 kafene kašičice mlevenog rogača.

Ako nemate zdravstvene tegobe, a duša ste koja voli slatkiše možete sebe častiti novom poslasticom. Potrebno je da ispasirate dve banane, da dodate 1 kafenu kašičicu mlevenog rogača i 1 kafenu kašičicu soka od narandže i 1 kafenu kašičicu seckanih oraha ili badema.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top