Rođendan velikog požarevačkog zadužbinara

Požarevac

Zabava

Rođendan velikog požarevačkog zadužbinara

Foto: arhiva, Zoran M. Stokić

How Good Of A Friend Are You Really?

Na današnji dan rođen dobrotvor Osnovne škole „Sveti Sava“.

Daleke 1842. godine rođen je zadužbinar Sava A. Jovanović, trgovac, od oca Arsenija, abadžije, i majke Krune, kćeri Stevana Dobrnjca, kneza nad Moravskom kneževinom tokom Drugog srpskog ustanka.

Sava je dobro shvatao probleme školstva u Požarevcu pa je svojim testamentom koji je sastavio 4. januara 1906. zaveštao 20 hiljada dinara za izgradnju školske zgrade na zemljištu koje dodeli opština.


Sava A. Jovanović zadužbinar požarevački

Školske 1911/12, škola je počela sa radom i đaci su krenuli na redovnu nastavu u šest učionica. Svoj kratkotrajni rad u novoj zgradi morala je da prekine, jer je počeo Prvi svetski rat.

Tokom okupacije, Bugari su uveli svoju školu u kojoj se učilo na bugarskom jeziku. Po završetku rata u školi su najpre organizovani tečajevi opismenjavanja i skraćenog školovanja, sve do 1919, godine kada se formiraju razredna odeljenja.

U „Svetosavskoj“ školi najviše je bilo dece iz „Bugarske male“. Prvog dana đaci su raspoređivani: učiteljici devojčice, učitelju dečaci. Tek sredinom tridesetih godina napravljena su mešovita odeljenja. U periodu od 1945. do 2002. škola je nosila naziv „Petar Petrović Njegoš“. Staro, prvobtno ime, školi je vraćeno februara 2002. godine.

Jovanović je još za sobom ostavio stambenu zgradu u kojoj je stanovao, a gde je jedno vreme bila smeštena bivša štamparija ,,Prosveta“ i dva lokala na nekada Pilićarskoj pijaci, gde su bile  radnja za hemijsko čišćenje i „Uradi sam“.


Zadužbina je još u funkciji

Ovome treba dodati još pet  lokala u Dubrovačkoj ulici, danas Tabačka čaršija, jednu pekaru i dva lokala naslonjena na pekaru.

Požarevcu je  zaveštao Veliku zgradu na Maloj pijaci u kojoj su se prodavali mlinski proizvodi iz mlina Živ. T. Veličkovića i sinova iz Kličevca. Danas je tu Poslovni centar ,,Reč naroda“  i još par lokala do ugla Takovske ulice.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top