Repromaterijal za bolju proizvodnju

Požarevac

Poljoprivreda

Repromaterijal za bolju proizvodnju

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Institut za krmno bilje Kruševac podelio repromaterijal proizvođačima sa kojima ima ugovor u ovoj godini.

Ministarstvo poljoprivrede svake godine raspisuje konkurse na kojima mogu  da učestvuju  i instituti.

„To je odlična prilika da svoje znanje sa oglednih polja i terena primenimo i kod naših proizvođača. Projekat se odnosi na određivanje plodnosti zemljišta i prisustvo štetnih materija u njemu. Obuhvatii smo 11 opština među kojima i Požarevac. Cilj projekta je da se urade analize zemljišta na licu mesta i upoznavanje se problemima sa kojima se proizvođači sreću na parcelama. Očuvanje plodnosti zemljišta je veoma važna stvar, kojoj se nedovoljno poklanja pažnja u našoj zemlji. Uvođenje leguminoznih useva je veoma važno za strukturu i plodnost zemljišta“, rekla Jasmina Radović iz Instituta za krmno bilje Kruševac.

Izražen je i problem nedostatka fosfora kako u Centralnoj Srbiji, tako i u požarevačkom kraju. 

U okviru ovog projekta opredeljen je novac za reporomaterijal koji je podeljen proizvođačima.

„Pravimo još jedan korak ka unapređenju poljoprivrede na teritoriji grada. Posebno mi je drago što ne preskačemo korake i slušamo glas struke. Isporuka repromateijala za šest naših poljoprivrednika koji su učestvovali u projektu Instituta je samo jedna od naših aktivnosti“, naveo je Bojan Ilić predsednik Skupštine grada Požarevca.

Ilić je podsetio da je u 2016. godini isplaćeno više od 29 miliona dinara za sufinansiranje kamata, investicije u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava i posticaje unapređenja poljoprivrednih udruženja. 

U 2017. godini raspisani su konkursi za razvoj poljoprivrede u programu podrške poljoprivredne politike i ruralnog razvoja i to više od 50 miliona dinara.

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Požarevac učestvuje u svim tim aktivnostima, a naročito oko realizacije Agrarnog fonda.


Repromaterijal za 6 proizvođača

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top