Realizacija veća od plana u opštini Veliko Gradište (FOTO)

Veliko Gradište

Društvo

Realizacija veća od plana u opštini Veliko Gradište (FOTO)

Foto: Arhiva, velikogradiste.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Kraj je kalendarske godine i idealno vreme da se uporede planovi i realizacija i podvuče crta.

Opština Veliko Gradište je, po rečima predsednika Dragana Milića, uspešno završila 2018. godinu, ispunjena su obećanja data građanima opštine, čak u nekim segmentima procentualno i više nego što je planovima zacrtano.

Opština Veliko Gradište

Infrastruktura: putevi, voda i gasovod

U 2018. dosta se ulagalo u infrastukturu, pre svega putnu. Asfaltirano je dvadesetak kilometara seoskih i petnaestak gradskih ulica i šetnih staza u Velikom Gradištu.

Dvadeset kilometara asfalta u seoskim naseljima

Pojedina seoska naselja u protekloj godini imala su dosta problema sa zdravom pijaćom vodom i intenzivno se radilo na otklanjanju tih problema.

 „Završili smo „Stiški vodovod“ i stvorili uslove da se priključe i domaćinstva iz Sirakova. Očekujem da sva tri sela, Kurjače, Majilovac i Sirakovo, budu priključena do kraja 2019. godine. Takođe, krenuli smo realizaciju vodovodne mreže, takozvanog „Ostrovačkog vodovoda“, imamo obezbeđenu vodu koju treba dovesti do naselja i to se čini preko postojećih vodovodnih mreža u selima koje smo preuzeli, i stigli smo do Kumana i Toplovnika. Do kraja 2019. voda će stići do Rama, a biće urađen i projekat za dovod vode do Makca“, rekao je Milić.

Tokom ove godine radilo se i na izgradnji gasovoda. Za sada je pokriveno 70 odsto gradištanske opštine, a predsednik očekuje da gas poteče u 2019. godini. Prvo javno privatno partnerstvo Velikom Gradištu je donelo kompletnu zamenu ulične rasvete LED rasvetom na Srebrnom jezeru, ali i u samom Velikom Gradištu.

Gasovodna mreža pokrila 70 odsto teritorije opštine

Završava se i deo kanalizacije na potezu „Majur“ u Velikom Gradištu, gde se polako stvaraju uslovi da se uradi sistem za prečišćavanje otpadnih voda. U 2019. godini biće urađen kompletan projekat za taj sistem, a predsednik očekuje i početak realizacije.

Oživljavanje proizvodnje i nova radna mesta

Ono što je veoma važno za opštinu Veliko Gradište je da je Fabrika za proizvodnju ulja „Dunavka“ našla vlasnika i da bi, koliko u martu, počela proizvodnja. Tu bi uhlebljenje trebalo  da nađe sedamdesetak radnika. S druge strane to je veoma važno i za poljoprivredne proizvođače. Pored toga, tokom žetve pšenice trebalo bi da počne sa radom i mlin, gde će se otvoriti novih tridesetak radnih mesta. U dugoj fazi  očekuje se da proradi i proizvodnja kolača. Hladnjača iz Braničeva zakupila je zemljišta u Ostrovu, gde podiže višegodišnje zasade voćnjaka, a upravo tu će, takođe, biti upošljeno sedamdesetak ljudi. U Požeženu se očekuje početak rada elektrane na biomasu i nova radna mesta.

Ulaganje u budućnost

Dobra populaciona politika je jedna od odlika ove podunavske opštine. Mladencima opština čestita sklapanje braka sa 20 hiljada dinara, za prvorođeno dete roditelji dobijaju 15 hiljada, za drugo 20 hiljada, a za treće 25 hiljada dinara. Bebe dobijaju autosedišta, a roditelji besplatno prakiranje u trajanju od godinu dana. Ukoliko je majka nezaposlena, tu je jednokratna pomoć od 50 hiljada dinara.

Prijem za roditelje novih sugrađana

Iz lokalnog budžeta izdvajaju se sredstva za veštačku oplodnju. Opština finansira  i troškove užine socijalno ugroženim učenicima osnovnih škola, a srednjoškolcima svakodnevno, i studentima  jednom mesečno, troškove prevoza.

Tokom 2018.godine, a plan je da se tako nastavi i u 2019. godini, javna preduzeća i ustanove su, po Milićevim rečima, dobro funkcionisale. U 2019. godini očekuje se završetak radova na OŠ „Miša Živanović“ u Srednjevu, koje opštine Veliko Gradište realizuje sa Ministarstvom prosvete. Započli su radovi i na proširenju vrtića „Majski cvet“ u Velikom Gradištu, a vrednost te investicije je 32 miliona dinara. Biće napravljena sportska hala za dečicu i dve nove učionice za bebe do šest meseci. Takođe, biće komletno renovirana i kuhinja u vrtiću.

Turizam: Objedinjena turistička ponuda sa Požarevcem i Golupcom

I u narednoj godini ulagaće se u turistički komleks Srebrno jezero i to će biti prioritet. Sportski turizam doneće dosta novih postilaca.

„Imamo četiri košarkaška terena koja su u funkciji kampa Miloša Teodosića. Sva četiri su presvučena tartanom. Radovi na sportskoj hali se privode kraju, završeno je više od 70 odsto i do 2019. godine trebalo bi da bude stavljena u funkciju“, kazao je predsednik.

Sportska hala na Srebrnom jezeru u fazi izgradnje

Nova hala doneće još jedan trenažni kamp, koji drugi, no, odbojkaški. U toku su i radovi na zatvorenom bazenu u okviru hotela „Danubia park“ i eto još novih sadržaja za turiste.

Turistička ponuda u 2019. godini biće itekako upotpunjena završetkom radova na rekonstrukciji Ramske tvrđave, koje finansira turska agencija TIKA, a u uloženo je oko 1, 2 miliona evra. Milić smatra da bi grad Požarevac i opštine Veliko Gradište i Golubac trebalo da imaju objedinjenu turističku ponudu koja bi obuhvatala arheološki lokalitet „Viminacijum“, Ergelu „Ljubičevo“, Srebrno jezero, Ramsku i Golubačku tvrđavu i manastire Nimnik i Tumane.

Ramska tvrđava tokom rekonstrukcije

„Mislim da bismo trebali zajedno da nastupamo i na sajmovima turizma. I ove godine promovisaćemo turizam u Rumuniji, u Temišvaru“, naglasio je Milić.

Turistička sezona u Velikom Gradištu upotunjena je manifestacionim turizmom i počinje u januaru ciklokrosom na Srebrnom jezeru, potom sledi polumaraton, pa prvomajski uranak na Srebrnom jezeru, jubilarni 25. „Carevčevi dani“ u julu, sa novima i obogaćenim sadržajem, „Alaske večeri“, „Pasuljijada“, „Gitarijada“, „SILA Fest“ i „Jepurijada“.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top