Rašanac – selo poljoprivrednika i stonotenisera (FOTO)

Petrovac

Turizam

Rašanac – selo poljoprivrednika i stonotenisera (FOTO)

Foto: Ivan Jovanović

How Good Of A Friend Are You Really?

Čuvena „Prasićijada“, reka Mlava i lovni tereni, velika su šansa da u Rašancu zaživi i seoski turizam.

Na brdskoj kosi Rašanačkog potoka, 12 kilometara severozapadno od Petrovca na Mlavi, nalazi se Rašanac. Selo je u svom geofizičkom razvoju išlo u dva pravca: jezgro koje se nalazi istočno od puta Petrovac – Požarevac, zbijenog i zdepastog oblika, i drugi deo pored puta za Petrovac, sa delom koji se prostire u pravcu reke Mlave ka selu Orljevu.

Visovi koji okružuju selo su na istoku Kulmesa (261 metar), na severu Priod (242 metra) i na jugu Belo Polje (194 metra). Površina atara iznosi 1902 hektara.

Dobrodošli u Rašanac!

U selu ima više izvora, a Mošu Mijajil se smatra lekovitim za bolesti očiju. Reka Mlava protiče zapadno od sela i puta za Požarevac.

 Ostaci praistorijskog naselja nalaze se na mestu Obljež i potiču iz vremena Vinčanske kulture, oko 4500 godine pre nove ere. O imenu sela nema nikakvih priča, niti podataka.

Rašanac je nastao naseljavanjem, početkom XVIII veka i doseljavanjem iz Timočke krajne, Dobre, Vlaške, Crne reke i okoline Majdanpeka. Selo je naročito posle ustanaka počelo da se razvija prirodnim priraštajem.

Centar sela danas

Stanovništvo je većinom vlaško, a po popisu iz 2011.godine Rašanac ima oko 1100 stanovnika, od čega njih oko 400 živi i radi u zemljama Zapadne Evrope.

Prema rečima predsednika Mesne zajednice Bobana Milojkovića, Rašanac je dobro mesto za život, a novoizabrani Savet mesne zajednice će se potruditi da bude još bolje.

Boban Milojković,prvi među jednakima u selu

„U prethodnom periodu je dosta rađeno na infrastrukturi sela, ulice su delimično asfaltirane, a za narednu godinu imamo u planu da još neke ulice asfaltiramo. Naravno, to sve zavisi od budžeta i od zainteresovanosti meštana, kako bi zajedničkim snagama lakše uspeli da ostvarimo zacrtano. Stanovnici Rašanca se uglavnom bave poljoprivredom, stočarstvom i ratarstvom. Nažalost nemamo više zanatlija u selu, ali imamo dosta ljudi na privremenom radu u inostranstvu. Oni na određeni nači pomažu svoje selo, najviše crkvu, fudbalski klub. Ujedno i najveći problem sela je odlazak mladih. Oni odlaze u inostranstvo i u veće gradove radi neke sigurnosti i boljeg života,“ kaže Boban Milojković, predsednik Mesne zajednice Rašanac i član Opštinskog veća Petrovca na Mlavi.

  Poljoprivreda je najčešći izvor prihoda u selu

Zemlja za obrađivanje je van sela, u blizini mnogobrojnih izvora. Uglavnom su to njive i livade. Šuma ima malo jer su proređene sečom.

Meštani se bavi uglavnom poljoprivredom, a u poslednje vreme sve više stočarstvom.

Snežana Paunović: Od ovčarstva može da se živi

Snežana Paunović iz Rašanca, pored ostalih životinja koje gaji, najviše ima ovaca. Trenutno ima tridesetak.

„Odlučili smo se za ovčarstvo jer uz minimalni rad može da bude dosta isplativo, a ove godine smo više od polovine stada omatičili i očekujemo odgovor države. Gajimo „Il de Frons“ grla iz razloga što su ove ovce mesnate i gajimo ih isključivo zbog mesa. Takođe, prednost ove rase ovaca je što se retko koja ne oblizni. Ukolio imaju dobre uslove, dobru negu, ove ovce se jagnje više od jednog puta godišnje. U planu nam je da povećamo stado i da pokažemo i dokažemo kako od ovoga može dobro da se živi, a ne iziskuje puno posla i rada,“ priča Snežana Paunović.

Snežanino stado ovaca

U selu radi osmogodišnja Osnovna škola „Profesor Brana Paunović“ koja je osnovana 1865.godine. Škola je kompletno rekonstruisana u drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka. Škola u Rašancu je centralna, a poseduje pet područnih odeljenja: u Starčevu, Dubočkoj, Orljevu, Trnovču i Kamenovu, s tim što je ova u Kamenovu takođe osmogodišnja.Škola trenutno ima 165 učenika u svim područnim i centralnom odeljenju.

Na mestu starog groblja 1992.godine započeta je izgradnja nove pravoslavne crkve Svete Trojice.

Crkva Svete Trojice u Rašancu

Svetinja je završena, a još uvek su u toku radovi na crkvenom domu. Ovo je takođe velika investicija koja će se u narednom periodu privesti kraju.

Sveštenik Mirko Mihjalović

„ Ovaj hram je počeo da se zida 1992.godine, a završen je 2004.godine osvećenjem. U izgradnji crkve najviše su učestvovali meštani sela Rašanca. Ja sam ovde sveštenik od 2000.godine. Hram još nije oslikan i to je u planu da se uradi, ali oslikavanje ćemo uraditi kada okončamo radove na crkvenom domu. To što je crkva sagrađena na mestu starog groblja nije slučajno, jer su na grobovima mučenika podizane prve crkve, pa je tako i ovde sazidana crkva na grobovima predaka," objašnjava Mirko Mihjalović, sveštenik crkve u Rašancu.

Crkveni dom u izgradnji

Važno je napomenuti da crkva pripada crljenačko - rašanačkoj parohiji sa sedištem u Crljencu, a po završetku crkvenog doma Rašanac će ponovo biti samostalna parohija.

U selu su aktivni fudbalski klub, stonoteniserski klub, lovačka sekcija, kulturno -umetničko društvo. Uprkos svim tim sadržajima,mladi iz Rašanca odlaze iz sela, kako kažu, u potragu za boljim životom.

Stoni tenis se u Rašanscu igra više od 40 godina

Omiljeni sport u selu je stoni- tenis. Stonoteniski klub "Brana Paunović" osnovan je daleke 1975.godine, što govori i o dugoj tradiciji ovog sporta koji se u Rašancu igra duže od 40 godina.

Predsednik kluba, Dragan Paunović, kaže da se klub takmičio u raznim ligama i da je bio najuspešniji seoski stonoteniski klub.

Dragan Paunović: Klub dobro funkcioniše

" Trenutno sa ponosom mogu da kažem da se takmičimo u Srpskoj ligi. Iako smo izborili mesto u kvalitetnoj ligi Srbije, drugoj u rangu,  odustali smo zbog prevelikih troškova. Imamo jedanaest registrovanih   stonotenisera i  većina njih je iz Rašanca. Rang u kome se takmičimo iziskuje prilična sredstva tako da nam u susret izlazi  Mesna zajednica Rašanac i Sportski savez opštine Petrovac na Mlavi, i za sada dosta dobro funkcionišemo," kaže Dragan Paunović.

Rašanac ima i Fudblaksi klub "Brana Paunović" koji se takmiči u opštinskoj fudbalskoj ligi i za naredni period planira plasman u veći rang takmičenja.

Rašanc je živ i na kulturnom polju.

Dom kulture u Rašancu

Kulturno - umetničko društvo je aktivno i redovni je učesnik „Takmičenja sela Srbije“ za opštinu Petrovac na Mlavi. Od pre nekoilko godina u saradnji sa Kulturno prosvetnim centrom i Turističkom organizacijom Petrovac na Mlavi, Mesna zajednica Rašanac organizuje manifestaciju "Od Homolja pa do Stiga zavičajno kolo igra", poznatiju pod nazivom "Prasićijada". Pored kulturno umetničkog programa toga dana se organizuje i takmičenje u pečenju prasića na tradicionalan način. Manifestacija svake godine ima sve više posetilaca, pa je to dobar osnov da u Rašancu zaživi i seoski turizam. Reka Mlava i dobri lovni tereni takođe mogu da budu dobar potencijal za tu privrednu granu.

Dođite nam ponovo!

* Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta " Šansa za selo 2" koji sufinansira Opština Petrovac na Mlavi po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata  kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja u 2017.godini.
-  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top