Rano otkrivanje bolesti, veća šansa za ozdravljenje

Požarevac

Zdravlje

Rano otkrivanje bolesti, veća šansa za ozdravljenje

Foto: arhiva, plakati zzjz.po

How Good Of A Friend Are You Really?

Zavod za javno zdravlje ukazuje na to šta je neophodno znati o skriningu.

Skrining (u prevodu, propuštanje kroz sito, filter, proveravanje) predstavlja preliminarno otkrivanje do tada neprepoznatih poremećaja zdravlja u fazi kada još ne postoje vidljivi znaci bolesti, ali je patološki proces već počeo.

Cilj ovakvog ranog otkrivanja oboljenja jeste uvećanje mogućnosti da se blagovremeno deluje, da se prirodni tok bolesti modifikuje i preusmeri, te da se tako deluje i na sam ishod bolesti.

Mart je, prema Kalendaru javnog zdravlja, mesec borbe protiv raka. Cilj obeležavanja ove kampanje  je povećanje svesti celokupne javnosti o veličini problema sa akcentom na prevenciji i ranom otkrivanju malignih bolesti.

U našoj zemlji svake godine se dijagnostikuje 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, a godišnje od raka umire više od 20.000 ljudi.

Muškarci u našoj sredini najviše obolevaju od raka pluća, debelog creva i prostate. Kod žena maligni proces je najčešće lokalizovan na dojci, debelom crevu, plućima i grliću materice.

U Srbiji su 2013. godine doneti nacionalni programi za skrining raka grlića materice, dojke i debelog creva, koji bi trebalo da u naredom periodu značajno smanje obolevanje i umiranje od navedenih lokalizacija malignih tumora.

Na skrining raka dojke pozivaju se žene starosti od 50 do 69 godina. Mamografski preventivni pregledi predviđeni su da se rade svim ženama navedenog uzrasta, na dve godine.

Skriningom na karcinom grlića materice obuhvaćene su žene između 25 i 64 godina, koje su pozvane na preventivni ginekološki pregled i Pap test jednom u tri godine.

Ciljna grupa za testiranje na rak debelog creva odnosi se na građane oba pola starosti od 50 do 74 godina, koji se jednom u dve godine pozivaju na testiranje na skriveno krvarenje u stolici.

www.zzjzpo.rs

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top