Rano dijagnostikovanje raka spasava živote i smanjuje troškove lečenja

Požarevac

Zdravlje

Rano dijagnostikovanje raka spasava živote i smanjuje troškove lečenja

Foto: zzjzpo.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Prema Kalendaru javnog zdravlja, mart je mesec borbe protiv raka.

Cilj obeležavanja pomenute kampanje je povećanje nivoa svesti celokupne javnosti o veličini problema i mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja malignih bolesti.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije obolevanje od malignih bolesti u svetu je poraslo sa 12,7 miliona u 2008. godini na 14,1 miliona ljudi u 2012. godini. Prema istom izvoru, u 2012. godini, od svih lokalizacija malignih tumora širom sveta, umrlo je 8,2 miliona ljudi.

Posle bolesti srca i krvnih sudova, maligni tumori predstavljaju najčešći uzrok obolevanja i umiranja u većini zemalja u razvoju, pa i u Srbiji. Očekuje se da će i u narednom periodu u nerazvijenim zemljama kao posledica visoke prevalencije infekcije humanim papiloma virusom (HPV), nepostojanja HPV imunizacije i odgovarajućih preventivnih programa (skrininga) dominirati obolevanje i umiranje od karcinoma grlića materice.

U srednje razvijenim zemljama će vodeći karcinomi biti oni koji se dovode u vezu sa načinom života (pušenje, alkohol, fizička neaktivnost i nepravilna ishrana) kao što su karcinom pluća, dojke i debelog creva.

www.zzjzpo.rs

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top