Ramska tvrđava, turistička destinacija za nesvakidašnji doživljaj (FOTO)

Veliko Gradište

Društvo

Ramska tvrđava, turistička destinacija za nesvakidašnji doživljaj (FOTO)

Foto: velikogradiste.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Ramska tvrđava sve više liči na nekadašnje srednjevekovno vаžnо upоrištе turskе оdbrаmbеnе liniје prеmа Ugаrskој.

Tvrđava je izgrađena pо nаlоgu sultаnа Bајаzitа II 1483. gоdinе. Podignuta da odbija strance, sada se obnavlja kako bih što više privukla – pre svega turiste.

Radove na restauraciji Ramske tvrđave obišli su predstavnici opštine Veliko Gradište, Turske agencije za razvoj TIKA i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo.


Radovi na trvđavi ulaze u završnicu

Sa izvođačima radova održan je sastanak povodom završetka radova na ovom velelepnom utvrđenju.


Prezentacija dosad urađenog

Kako smatraju koordinatorka agencije TIKA u Srbiji, Ćala Gultekin Tosbat i predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, dosadašnji radovi su urađeni korektno i privode se kraju prema projektu, te je nadalje potrebno utvrditi prioritete kako bi tvrđava bila stavljena u funkciju turizma i spremna za svečano otvaranje krajem jeseni.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, Dejan Radovanović, i arheolog Narodnog muzeja u Požarevcu, Dragan Jacanović, predstavili su rezultate arheoloških iskopavanja na tvrđavi kao i potencijalne teškoće prilikom nastavka radova budući da je neizvesno na šta će istraživači još naići.

Dosadašnje radove na tvrđavi i trenutnu situaciju izneli su glavni arhitekta, Kalbije Nojan, i predstavnici izvođača radova firme Abma iz Istanbula i nadzornog organa. Kako je na sastanku rečeno, potrebno je planirati uređenje okoline, osvetljenje, radove na električnim instalacijama, ali i bezbednost posetilaca u utvrđenju.


Predstavnici opštine Veliko Gradište, Turske agencije za razvoj TIKA-e i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo obilaze tvrđavu

Da podsetimo, kroz Ram prolazi biciklistička staza Eurovelo 6, trasom iz Banata, preko Srebrnog jezera i Velikog Gradišta, a u izgradnji je i pristan za putničke brodove. Putnici koji stižu skelom preko Dunava obavezno svrate i do tvrđave dok gosti uglavnom dolaze organizovano, autobusima.

U lokalnoj samoupravi se nadaju da će ovo biti ozbiljna turistička ponuda koja će domaćim i stranim gostima pružiti nesvakidašnji doživljaj.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top