Pušenje ubija, podseća JAZAS

Požarevac

Zdravlje

Pušenje ubija, podseća JAZAS

Foto: Omladina JAZAS-a

How Good Of A Friend Are You Really?

Održan ulični performans „Pušenje ubija“ povodom Svetskog dana borbe protiv pušenja.

Volonteri Omladine JAZAS-a Požarevac ukazali na opasnosti konzumiranja cigareta i štetnosti duvanskog dima koji sadrži preko 4 000 različitih hemijskih sastojaka. 

Volonteri Omladine JAZAS-a Požarevac ukazali na opasnosti konzumiranja cigareta i štetnosti duvanskog dima

Najpoznatiji od njih - nikotin – stvara zavisnost. Organizam se postepeno privikava na nikotin. U nepušača već doza od 5 mg uzrokuje simptome akutnog otrovanja. 

Pušenje znatno povećava rizik od nastanka bolesti srca i krvnih sudova, i to posebno srčanog i moždanog udara i bolesti periferne cirkulacije. Pušenje udvostručuje rizik od umiranja zbog bolesti srca i krvnih sudova, a 30 do 40% svih smrti od koronarne bolesti povezuje se s pušenjem. 

Za pedesetak sastojaka duvanskog dima, posebno za katran, dokazano je da imaju kancerogeno delovanje. Danas se smatra da je pušenje glavni rizični faktor za razvoj raka bronhija i pluća, grkljana, ždrela, usne šupljine, jednjaka, bubrega, mokraćne bešike, gušterače, a i rak grlića materice i neki oblici leukemije češći su u osoba koje puše. 

Pušenje znatno utiče i na reproduktivno zdravlje tako što povećava rizik od neplodnosti. Naime, pojedina istraživanja su pokazala da žene koje puše više od 20 cigareta na dan imaju tri puta veći rizik od primarne tubarne neplodnosti i veći rizik od vanmaternične trudnoće.

 Kod žena koje puše tokom trudnoće je i veći rizik od prevremenog porođaja i spontanog pobačaja.

Isto tako, žene pušači imaju češće menstrualne poremećaje (dismenoreja, neredovne menstruacije) te dve do tri godine raniji nastup menopauze, a s tim i raniji prestanak protektivnog učinka estrogena u smislu razvoja osteoporoze i bolesti srca i krvnih sudova.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top