Pšenice i do 25% manje nego lane

Braničevo

Poljoprivreda

Pšenice i do 25% manje nego lane

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Prvi rezultati žetve ranih sorti pokazuju da će prinosi zbog kasnih rokova setve biti u proseku oko četiri tone po hektaru, što znači da će biti manji do 25 % - piše Beta.

Ovo je za tu novinsku kuću izjavio naučni savetnik u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novica Mladenov, objašnjavajući da je pšenica u završnoj fazi zrenja i da je stanje "osrednje".

Pšenica je u fazi voštane zrelosti, završeno je nalivanje zrna i kiše više ne bi pomogle da se poboljša prinos - rekao je Mladenov, piše Beta, prenosi Blic.

Dodao je da pšenica, zbog sadašnjih visokih temperatura prisilno sazreva i da neće biti veće štete od bolesti lisna rđa koja se pojavila na pojedinim njivama.

Srbija, kako je rekao Mladenov, ove godine sa 540.000 hektara pšenicom zasejanih površina, ako se računa prosečan rod od oko četiri tone po hektaru, može da očekuje ukupan rod od dva do 2,2 miliona tona koliko je bilo i 2011. godine i 2012. godine.

On je podsetio da je prošle godine bio rekordan rod u poslednjih dvadesetak godina jer se požnjelo 2,88 miliona tona – objavljuje Beta.

Detaljnije na:
www.blic.rs

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top