Pšenica u odličnoj kondiciji, ali joj nedostaje vlaga

Požarevac

Poljoprivreda

Pšenica u odličnoj kondiciji, ali joj nedostaje vlaga

Foto: južnibanat.rs i arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Ozima strna žita na teritoriji Braničevskog okruga nalaze se u odličnoj kondiciji.

Pod ovim kulturama je prema podacima Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac, oko 40 hiljada hektara.

Pšenica je posejana na oko 31 000 hektara i u ovu zimu je ušla pripremljena, u fazi je početka bokorenja ili bokorenja, zato što je 90 odsto površina posejano u optimalnoim roku.

Ozime kulture nalaze se u fazi zimskog mirovanja, jer su jutarnje temperature u minusu i nije došlo do aktiviranja vegetacije. Treba istaći i to da nije bilo golomrazice (niske temperature bez snega) i oštećenja od mraza nema.

„Treba pratiti useve jer u narednom periodu nas očekuje povećanje temperatura i jedna od najznačajnijih faza za formiranje prinosa strnih žita - prihranjivanje azotnim đubrivom. Najoptimalnije vreme za prihranjivanje strnih žita je desetak dana pred kraj bokorenja“, kazala je za EBraničevo diplomirani inženjer Jorgovanka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik za ratarstvo PSSS Požarevac.


Dipl. ing Jorgovanka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik za ratarstvo PSSS Požarevac

Ono što karakteriše ovu zimu je svakako nedovoljna količina padavina i prema merenju u PSSS Požarevac palo je samo 55 litara padavina što je izuzetno mala količina.

Zimski period inače bi trebalo da obiluje snežnim padavinama koje bi dobrodošle za akumulaciju vlage u zemljištu kako za posejane ozime kulture, tako i za predstojeću setvu jarih kultura u martu i aprilu.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top