Pšenica u dobroj kondiciji

Braničevo

Poljoprivreda

Pšenica u dobroj kondiciji

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Važno je praćenje useva kako bi se odredio pravi momenat za zaštitu od korova, štetočina i bolesti, da ne bi došlo do oštećenja, a samim tim i smanjenja prinosa.

Ozima strna žita posejana u optimalnom agrotehničkom roku nalaze se u završnoj fazi bokorenja i prelaze u fazu porastanja u stablo.

Na velikim površinama uveliko je formiran prinos. Važno je praćenje useva kako bi se odredio pravi momenat za zaštitu od korova, štetočina i bolesti, kako ne bi došlo do oštećenja, a samim tim i smanjenja prinosa.

Da podsetimo, po podacima Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac, u Braničevskom okrugu jesenas je posejano oko 40 hiljada hektara pod ozimim žitima, većim delom pšenice,na oko 31 hiljada hektara. Čak oko 95 odsto useva posejano je u optimalnom roku. 

Martovski hladan talas nije neneo štete ozimim kulturama i u dobroj su kondiciji. Očekuje se povećanje dnevnih temperatura, što će intenzivirati vegetacioni rast ozimih strnih žita.

Takođe je neophodno pratiti useve kako bi se procenio pravi momenat korektivnog unošenja azotnih mineralnih đubriva, jer prema našim podacima, veliki broj proizvođača je obavio osnovno prihranjivanje sa 60 odsto planirane količine azotnog mineralnog đubriva, a korektivo prihranjivanje azotom su ostavili za kasnije.  Količina azotnog đubriva za korektivno prihranjivanje određuje se na osnovu procene, a ključni faktor je gustina useva, kako u kasnijim fazama ne bi došlo do poleganja i nastanka štete", navela je za naš portal Jorgovanka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik za ratarstvo u PSSS Požarevac.


Jorgovanka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik za ratarstvo u PSSS Požarevac.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top