Prošle godine u Braničevu obolelo 566 osoba od šećerne bolesti

Braničevo

Zdravlje

Prošle godine u Braničevu obolelo 566 osoba od šećerne bolesti

Foto: zzjz.po

How Good Of A Friend Are You Really?

Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti obeležava se u sredu, 14. novembra.

Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti se u svetu i kod nas obeležava sa ciljem da se skrene pažnja javnosti o veličini problema i složenosti zdravstvenih i socijalnih posledica koje izaziva šećerna bolest, kako za pojedinca tako i za porodicu i društvo u celini, kao i mogućnostima primarne prevencije ove bolesti.

Na osnovu rezultata analize zdravstvenog stanja stanovništva Braničevskog okruga u 2017. godini, od šećerne bolesti obolelo je ukupno 566 lica (prema broju prijava iz zdravstvenih ustanova), od toga 242 muškog i 324 ženskog pola. Posmatrajući broj obolelih od šećerne bolesti prema polu, uočava se da u većini opština Braničevskog okruga (osim Golupca i Malog Crnića), žene češće obolevaju od pomenute bolesti.

Budući da na nasledni faktor kao faktor rizika ne možemo uticati, ono što se može učiniti da bi se sprečio nastanak šećerne bolesti jeste promena načina života i ishrane, pa stoga zdrave navike trebalo bi negovati od malih nogu.

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti stručni tim Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u saradnji i uz podršku polivalentne patronaže  Doma zdravlja Požarevac, Crvenog krsta Požarevac, lokalnih i regionalnih medija, organizuje akciju za zdravlje. U okviru akcije radiće se preventivni pregledi zaposlenih u ZZJZ Požarevac. Pregledi su jednostavni, brzi i besplatni. Akcije ća biti sprovedena od 12 do 13 časova u ZZJZ Požarevac.

U obeležavanju Svetskog dana borbe protiv dijabetesa učestvuje više od tri stotine apoteka u Srbiji. Akcija provere šećera u krvi za sve zainteresovane građane sprovodiće se do 17.novembra u tri apoteke u Požarevcu - u dve apoteke Apotekarske ustanove u ulici 27.aprila i apoteci u ulici Moše Pijade.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top