Proklijalo zrno u tanjiru

Braničevo

Zdravlje

Proklijalo zrno u tanjiru

Foto: Herbateka

How Good Of A Friend Are You Really?

Klica sadrži sve potrebne sastojke koji su neophodni organizmu, a posebno velike količine vitamina, minerala i enzima.

Još je Hipokrat rekao da hrana može biti lek, naravno, ukoliko je pravilno odaberemo, pripremamo i jedemo.

Danas se pravilnoj ishrani poklanja velika pažnja, ali, kako strucnjaci kažu, još uvek smo daleko od toga da možemo biti zadovoljni. Na našoj trpezi je previše preradene hrane, posebno pržene, previše je masnoća i šecera, a sirove hrane gotovo da i nema.

Osnova zdrave ishrane je zelena hrana, tvrde nutricionisti. Medu njima klice zauzimaju vodece mesto. Zašto? Iz sitnog zrna izrasta nov život s ogromnom energijom i sadrži u sebi sve potrebne sastojke koji su neophodni za zdravlje organizma. Klica sadrži 25 posto više kalorija od mesa, ali ne goji, vec odmah daje energiju, pošto je “živa hrana”. Ne sadrži masti, dakle ni holesterol, hormone i antibiotike, pa je potpuno svarljiva.

 Klijanjem semena višestruko se uvećava količina prisutnih vitamina. Kolicina C vitamina se može povecati cak 27 puta, karotina posle dva sata klijanja gotovo dva puta, vitamina B 50 posto, vitamina E 120 posto... Pored ovih, klica sadrži i vitamine G, K, U i minerale kao što su kalcijum, magnezijum, fosfor, hlor, kalijum, natrijum...

Klica sadrži i ogromnu kolićinu enzima potrebnih za naše zdravlje. Oni su kompleksi katalizatori koji kontrolišu sve hemijske reakcije, a u ljudskom telu ih je pronadeno 3.000. U toku minute jedan enzim ucestvuje u 36 miliona biohemijskih reakcija.

 Nepravilna ishrana, nacin života i bolesti potroše ogromne kolicine enzima pa organizam napadaju sve teže i teže bolesti. Podgrevanjem jela uništavaju se svi enzimi u hrani i tada organizam treba sam da reši problem varenja.
 Još o ovoj temi OVDE

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top