Programi u sećanje na Vojilslava Ilića Mlađeg

Žabari

Kultura

Programi u sećanje na Vojilslava Ilića Mlađeg

Foto: plakati, sr.wikipedia

How Good Of A Friend Are You Really?

Kulturna manifestacija „Dani Vojislava Ilića Mlađeg” u petak i subotu u Oreovici. Manifestacija je deo Oktobarskih svečanosti opštine Žabari.

Prvog dana manifestacije planirano je polaganje venaca i paljenje sveća na grobove predaka Vojislava Ilića Mlađeg u Crkvenoj porti u Oreovici.

Pozivnica (PDF)

U  Domu kulture u Oreovici u podne je na programu predstava za decu „Porodica Kremenko“ Kulturne scene iz Beograda 

U subotu, od 17 sati počinje pesničko veče, a potom otvaranje izložbe povodom 140 godina od rođenja Vojislava Ilića Mlađeg. 


Plakat

Svečana akademija: „Voji u čast“ pod nazivom „Lik i delo zavičajnog pesnika zakazana je za 19  sati. Učestvuju  glumci Elizabeta Đorevska, član Pozorišta na Terazijama i Nebojša Kundačina, član Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i profesor solo pevanja Marta Blagojević, članice baletskog studija „Amadeus“, solista na harmonici Milena Minić i članovi KUD-a „Vojislav Ilić Mlađi“.


Plakat

Vojislav Ilić Mlađi rođen je 7. oktobra 1877. godine u Oreovici kao prvo dete Julijane i Jovana Ilića. Školovao se u rodnom selu, u Požarevcu i Beogradu gde je završio Pravni fakultet na Velikoj školi 1903. godine. 

Službovao je u svojstvu sudskog pisara u Čačku, Kruševcu, Jagodini, Aleksincu, Ćupriji. 

Za sekretara Apelacionog suda u Beogradu postavljen je 1919. godine. Od 1920. radio je kao inspektor u Ministarstvu pravde do penzionisanja. Umro je 1944.godine.

Vojislav je počeo da piše još kao gimnazijalac, a prvu zbirku pesama objavio je 1909. godine. Pisao je osobene rodoljubive pesme kojima je svedočio o velikom junaštvu i stradanjima naših boraca u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine. 

U svojim pesmama nije zaobišao ni dobrotvore, hrabre ljude iz drugih zemalja koji su Srbima pomagali za vreme ratnih stradanja.

Stvarao je i pesme radosti i zanosa, očaran prirodom...  

Manje je možda poznato da je napisao i jedan nadahnuti tekst o velikom naučniku Mihailu Pupinu, a nije zaboravio ni svog učitelja Tasu, kome je za Spomen knjigu zahvalnih učenika napisao jubilarni pozdrav. 

Mnoge pesme Ilića Mlađeg našle su svoje mesto u antologijama.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top