Produžen kolektivni ugovor za radnike komunalnih delatnosti

Požarevac

Događaji

Produžen kolektivni ugovor za radnike komunalnih delatnosti

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Ugovor su potpisali gradonačelnik Bane Spasović i predstavnici Sindikata komunalnih delatnosti.

Ovim potpisivanjem produžen je rok važenja kolektivnog ugovora u javnim komunalnim preduzećima. Ugovor je po gradonačelnikovim rečima produžen bez ikakvih izmena.

 „Svesni težine i važnosti poslova koje obavljaju zaposleni kroz svoje osnovne delatnosti komunalnih preduzeća, grad je pružio posebnu zaštitu ove kategorije zaposlenih, prilikom sprovođenja procesa racionalizacije u prethodnom periodu“ rekao je Spasović.


Sa potpisivanja ugovora

On dodaje i da je grad u ovoj godini opredelio značajna sredstva za podizanje tehničko-tehnološkog nivoa opremljenosti preduzeća, kako bi olakšao rad zaposlenima i podigao nivo kvaliteta usluga. Sa ovom praksom nastaviće se i ubuduće.

Boban Martinović predsednik Sindikata komunalnih delatnosti grada Požarevca je naglasio da je ovaj ugovor kruna trogodišnjeg rada, ali da treba poboljšati još neke stavke.

„Na osnovu prošlogodišnjeg iskustva, kad je otpušteno sto radnika iz komunalnih preduzeća, načinićemo sporazum sa gradom kojim će se utvrditi jasna pravila igre za neko buduće vreme. Takođe, utvdićemo minimalan proces rada, je predstoji donošenje novog zakona o štrajku. Treba uraditi kolektivne ugovore za zaposlene u Komunalnim službama i Vodovodu i kanalizaciji. Sindikati bi trebalo da učestvuju u određivanju koeficijenata za određivanje osnovne zarade zaposlenih, a ne da oni budu određeni sistematizacijom radnih mesta. Ovaj kolektivni ugovor je temelj iz koga treba da proistekne sve navedeno“, naglasio je Martinović.

Milan Grujić, predsednik Samostalnog sindikata komunalaca Srbije je izrazio nadu da će u budućem periodu biti još više podrške iz ministarstva i lokalne samouprave da se komunalni sistem izuzme iz obračuna za umanjenje plata jer je prosečna plata u komunalnim delatnostima 36.000 dinara, a od toga 30 odsto radnika prima minimalnu zaradu.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top