Prljava kiša moguća do srede

Braničevo

Društvo

Prljava kiša moguća do srede

Foto: FB

How Good Of A Friend Are You Really?

Usled transporta pustinjskog peska sa severa Afrike, očekuje se tzv. obojena ili prljava kiša. 

Požarevac i okolinu u ponedeljak ujutru neprijatno je iznenadila, i pomalo uplašila prljava kiša. Društvene mreže ubrzo su bile preplavljene fotografijama prljavih autobobila, ulica, snimaka kako kiša pada poput blata sa neba... Bilo je i mnogih komentara, jer se u početku nagađalo da je možda košava donela pepeo i prašinu sa odlagališta kostolačke termoelektrane, sve dok se nisu oglasili metereolozi.

  Oni objašnjavaju da je reč o sasvim normalnoj pojavi, uobičajenoj u našim krajevima, kada na visini postoji izraženo južno strujanje koje donosi sitan pesak ili čestice sa severa Afrike. 


foto Fejsbuk (Marina Matija)

"Ovakva vrsta padavina je redovna u periodu od novembra od aprila. Pojava "prljave kiše" dešava se skoro svake godine, i očekuje se da će prestati već za dva dana", rekao je metereolog Nedeljko Todorović za Kurir.


Foto-Fejsbuk-(Vesna-Jovanovic)

I na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda objavljeno je saopštenje da se do srede na području Srbije usled transporta pustinjskog peska sa severa Afrike, očekuje tzv. obojena ili prljava kiša. 

Inače, ova žuta kiša, prema rečima meteorologa ne ostavlja nikakve posledice.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top