Priveg i ove godine u Laznici

Žagubica

Kultura

Priveg i ove godine u Laznici

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

U naselju Laznica 10. februara održaće se jedna od najarhaičnijih manifestacija običajnog karaktera iz kulta mrtvih - „Priveg“.

Kroz različite običaje kao što je puštanje vode, pripremanje vatre i namenjivanje pesme i igre preminulima, meštani pokazuju koliko neguju svoju tradiciju i čuvaju uspomenu na svoje pokojnike.

Očekuje se veliki broj učesnika kako iz žagubičke opštine, tako i drugih delova Srbije, ali  i zemalja u okruženju. Takav odziv učesnika čini ovu specifičnu manifestaciju jednom od masovnijih u ovom delu zemlje.

Događaj počinje od 8 časova, prikupljanjem drva. Popodne od 16 sati je planiran defile učesnika, a od 16 i 30 je paljenje vatre, „privega“ uz poštovanje verskih običaja i tradicije. U 18 i 30, predstaviće se domaćin KUD „Izvor“ sa gostima. Lazica je inače, jedno od najvećih naselja u opštini Žagubica.

Manifestaciju organizuje  KUD „Izvor“ iz Laznice u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine i Kulturno-prosvetnim centrom „Jovan Šerbanović“ Žagubica, a uz podršku MZ „Jedinstvo“ Laznica.

Generalni pokrovitelj je opština Žagubica.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top