Priča o Zaviši Crnom: istinu i legende krije Golubački grad

Golubac

Zabava

Priča o Zaviši Crnom: istinu i legende krije Golubački grad

Foto: Tvrđava Golubački grad; arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Zidine Golubačkog grada bile su poprište i svedoci mnogih borbi. Ovde je život izgubio i najveći junak poljske srednjovekovne istorije.

Ugari i Turci borili su se za prevlast nad ovim krajevima, pa je u prve tri decenije petnaestog veka sudbina Golupca bila vezana za ova dva naroda. 

Jedna od tih borbi „Velika bitka za Golubac“ odigrala se 1428.godine. Mađarski kralj Žigmund Luksermburški poveo je mnogobrojnu hrišćansku vojsku u kojoj su bili pripadnici različitih naroda u napad na Golubački grad, koji je bio u vlasništvu Turaka. 

U ovoj bici poginuo je najveći junak poljske srednjovekovne istorije Zaviša Crni. On je za Poljake, kao što je Miloš Obilić za Srbe. 

Zaviša Crni je iz Garbova, a nadimak Crni je dobio zbog tamne kose i tena. Slavu je stekao zahvaljujući brojnim pobedama na viteškim turnirima i bitkama, boreći se u ime svog i ugarskog kralja. 

Za stvaranje Zavišinog kulta najzaslužniji je poljski pisac Jan Dlugoš, koji je opisao podvig i stradanje ovog viteza 1428. godine, čime lik Zaviše postaje inspiracija mnogim poljskim umetnicima.

Više o tome OVDE

Pored zapadnih vrata tvrđave u Golupcu nalazi se spomen česma Zaviši Crnom. Na bronzanoj tabli, na srpskom i poljskom jeziku ispisani su osnovni podaci o njemu.


Spomen česma najvećem poljskom junaku Zaviši Crnom u Golupcu

O Zavišinim viteškim vrlinama najbolje svedoči izreka koja se dan-danas koristi u poljskom jeziku: „Osloni se na njega kao na Zavišu“. 

Veliki broj poljskih turista danas posećuje Golubac.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top