Preventiva - za moje srce, za tvoje srce, za naša srca

Požarevac

Zdravlje

Preventiva - za moje srce, za tvoje srce, za naša srca

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Akcijom za zdravlje u gradskom parku obeležen Svetski dan srca.

 Svetski dan srca ustanovila je 2000. godine Svetska zdravstvena organizacija. Cilj obeležavanja je da se ukaže na bolesti srca i krvnih sudova koje su uzrok smrti 17 miliona ljudi u svetu na godišnjem nivou. Prema nekim procenama pomenuta brojka popeće se  na 23 miliona smrtnih ishoda godišnje prouzrokavanih bolestima srca i krvnih sudova.  Svetska federacija srca želi da ukaže da  80 odsto prevermenih smrtnih ishoda usled bolesti srca i krvnih sudova prouzrokuju tri faktora: pušenje, nepravilna ishrana i gojaznost. 
Da bi smo zaustalili taj trend mnogo toga zavisi od nas samih i ovakve manifestacije imaju za cilj da se to učini uz minimalne aktivnosti, koje svako od nas može da preduzme kada je u pitanju sopstveno zdravlje:  korekcija faktora rizika, redovne kontrole krvnog pritiska, šećera i masnoće u krvi, umerena fizička aktivnost prilagođena, pravilna ishrana, raznovrsnost i umerenost u hrani i regulisanje telesne težine, prestanak konzumiranja cigareta i alkohola, kontola stresa“, rekla je dr Cvija Stojanović, načelnik Centra za promociju zdravlja ZZJZ Požarevac.
Ovogodišnji slogan je „Obećavam da... za moje srce, za tvoje srce, za naša srca“.


Tokom akcije vršeni su preventivni pregledi koji podrazumevaju merenje krvnog pritiska i nivoa šečera u krvi.Stručnjaci su savetovali građane, deljen je promotivni materijal, a mališani iz OŠ „Dositej Obradović“ kroz likovno izražavanje dali su svoje viđenje bolesti srca i zdravih stilova života.  
 „Ovom manifestacijom želimo da podignemo svest celokupne naše javnosti o značaju prevencija bolesti srca i krvnih sudova, da ukažemo na faktore rizika poput pušenja, nepravilne ishrane i fizičke neaktivnosti i okrenemo ih ka zdravim stilovima života“, kazao je Saša Obradović, Sekretar Crvenog krsta u Požarevcu.
Planirana je još jedna akcija za zdravlje u subotu, u MZ „Vasa Pelagić“, od 9 do 11 sati.

Akcije za zdravlje organizali su  Zavod za javno zdravlje Požarevac, Služba polivalentne patronaže Doma zdravlja Požarevac i Crveni krst Požarevac u saradnji sa Medicinskom školom, uz podršku  regionalnih i lokalnih medija, Saveta za rodnu ravnopravnost i grada Požarevca.
 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top