Prevencijom protiv šećerne bolesti

Požarevac

Zdravlje

Prevencijom protiv šećerne bolesti

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Obeležen 14. novembar, Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti.

Zavod za javno zdravlje Požarevac u saradnji sa Crvenim krstom i Službom polivalentne patronaže Doma zdravlja organizovao je „Akciju za zdravlje“ u svojim prostorijama sa ciljem da se obave preventivni pregledi svih zaposlenih, radno sposobnog stanovništva, merenjem nivoa šećera u krvi i vrednosti krvnog pritiska kod naizgled zdravih ljudi. To je zapravo, kako ističu u ovoj ustanovi, i svrha ovakvih pregleda kako bi se utvrdila odstupanja od standardnih vrednosti i na vreme započelo lečenje bolesti.

„Šećerna bolest je u narodu poznata kao „tihi ubica“ jer manifestuje veoma male ili nikakve simptome. Prvi simptomi koji mogu da se jave su pojačana žeđ, često mokrenje, naročito tokom noći, pojačana glad, gubitak u telesnoj težini, suvoća kože i svrab, učestale vaginalne infekcije kod žena, sporije zarastanje rana kao posledica slabije cirkulacije. U osnovi to je najčešće oboljenje žlezda sa unurašnjim lučenjem, odnosno endokrino oboljenje koje karakteriše stalno povišeni nivo šećera u krvi kao posledica nedostatka ili smanjenog lučenja insulina ili njegovog neiskorišćavanja od strane organizma zbog rezistencije, odnosno, otpornosti organizma na insulin ili nekorišćenje na adekvatan način, što doprinosi poremećaju metabolizma belenčevina, masti i ugljenih hidrata. Šećerna bolest se smatra bolešću savremenog doba, jer je rezultat savremenog načina života, nepravilne ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti, gojaznosti i izliženosti stresu. Naš cilj je prevencija i rad na ranom otrkivanju i lečenju ove bolesti“, rekla dr  Cvija Stojanović, načelnik Centra za promociju zdravlja ZZJZ Požarevac.

 

Dr Cvija Stojanović, načelnik Centra za promociju zdravlja ZZJZ Požarevac

Prema podacima ZZJZ Požarevac, a na osnovu broja prijava koje su stigle iz zdravstvenih ustanova na teritoriji Braničevskog okruga u 2017. godini, prijavljeno je 566 slučajeva šećerne bolesti. Po rečima dr Stojanović realna situacija je nešto veće jer se ne javljaju svi ljudi, ima onih koji nisu ni svesni da imaju problem, pošto nemaju nikakve tegobe.

U Preventivnom centru Doma zdravlja Požarevac utorkom i četvrtkom radi savetovalište, što doprinosi ne samo lečenju već i ranom otkrivanju šećerne bolesti.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top