Predstavljaju Srbiju, a zavise od gradske kase

Požarevac

Događaji

Predstavljaju Srbiju, a zavise od gradske kase

Foto: Nikola Radišić

How Good Of A Friend Are You Really?

Neizvestan odlazak Požarevljana u Moskvu na Međunarodni omladinski gastronomski festival „Vaskrs 2017“.

Profesor kuvarstva i praktične nastave Ekonomsko-trgovinske škole iz Pozarevca, Nikola Radišić i njegovi učenici Petar Mišić i  Srećko Predić nisu sigurni putnici na moskovski festival.


Nikola Radišić


Petar Mišić


Srećko Predić


  Polazak je predviđen za nedelju 23. april, ali  Turistička organizacija Srbije je obezbedila samo dve avionske karte. Radišić bi tim povodom u sredu trebalo da razgovara sa Vesnom Pejić, članicom Gradskog veća zaduženom za prosvetu. Osim treće karte neophodna su i sredstva  za smeštaj i hranu, kao i za namirnice koje će pripremati na takmičenju.

Požarevljani su jedina ekipa iz Srbije, a kubure sa sredstvima za nastup na ovom takmičenju. Sve oči su uprte u sastanak sa Pejićevom.

Inače, profesor Radišić koji je sa drugom ekipom pobedio u  5.ciklusu emisije „Kuhinjski kalfa“ na RTS-u, dobio je zvaničnu pozivnicu od srpske ambasade u Ruskoj federaciji za učešće na pomenutom festivalu, a oni su i urgirali za karte kod TOS-a.

Cilj festivala je ujedinjavanje pravoslavnih zemalja, unapređenje profesionalnosti mladih kuvara, ali i promocija pravoslavne trpeze i gostoprimstva pravoslavnih naroda. Mladi kuvari imaće priliku da razmene i iskustva, kao i unikatne recepte sa drugim učesnicima da bi unapredili svoje kulinarsko umeće.

Osim predstavljanja tradicionalnih specijaliteta Srbije i upoznavanja nacionalnih kuhinja drugih pravoslavnih zemalja, dvočlana ekipa moći će da učestvuje i u takmičarskom delu festivala koji podrazumeva četiri nominacije - mesna zakuska, tradicionalno pecivo, jelo od mladog sira i praznični sto, a sve u duhu Vaskrsa.

Omladinski gastronomski festival – „Vaskrs 2017“ biće održan 25. aprila u Kulturno-poslovnom centru Republike Komi. Organizatori su  Sveto - Danilovski manastir i Centar za obnovu tradicije iz Moskve.

 Festival su podržali Privredna komora Ruske federacije, Savez industrijskih sindikata, Centar za razvoj strateških projekata, ambasade Srbije, Grčke, Bugarske, Kipra, Moldavije i Belorusije, predstavništvo Republike srpske, te Nacionalni savez kuvara, Moskovski kulinarski savez i drugi.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top