Predrag Ivković:„U 2019. želimo novu fabriku“ (FOTO)

Žagubica

Društvo

Predrag Ivković:„U 2019. želimo novu fabriku“ (FOTO)

Foto: A.M.

How Good Of A Friend Are You Really?

Intervju sa Predragom Ivkovićem, zamenikom predsednika opštine Žagubica.

Kada se podvuče crta na kraju 2018.godine, može se reći da je mnogo toga urađeno u opštini Žagubica.

Šta je najvažnije urađeno tokom 2018. godine u opštini Žagubica?

U 2018. godini asfaltiran je regionalni put od Krepoljina do naselja Petrovac na Mlavi u dužini od 24 kilometara, a poznato je da smo u 2017. godini asfaltirali isti taj put od Krepoljina do naselja Žagubica. Drugi deo puta na teritoriji Žagubice dug je 11 kilometara. Završetkom tih radova dobili smo kompletnu vezu do Požarevca i dalje ka Beogradu.

U 2018. završena je rekonstrukcija puta od Petrovca na Mlavi do Žagubice

Što se tiče investicija iz budžeta, mogu da kažem da smo uradili, tj. asfaltirali put Žagubica - Laznica preko zaseoka Kamenica u dužini od 5.205 metara uz pomoć Ministarstva privrede, gde je učešće opštine Žagubica bilo oko 20 miliona dinara, jer je model 50:50 odsto, plus pdv ide na teret opštine Žagubica.

U naselju Laznica smo rekonstruisali Dom kulture uz pomoć Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Takođe, investicija je pola pola, plus pdv na teret opštine Žagubica.

Jedan od većih projekata je i kompletna rekonstrukcija Tehničke škole u Žagubici, gde smo radili stolariju, fasadu, kotlove za grejanje i zamenu ostalih elemenata za grejanje koji su bili potrebni. Negde oko 20 miliona dinara su sredstva opštine Žagubica, što na ukupan budžet od 430-450 miliona, koliko bude godišnji budžet opštine, je već više od 50 miliona investicija. Ta tri mogu da nazovem kapitalnim projektima koje smo realizovali na izmaku 2018. godine.“

Vodovod i kanalizacija grade se godinama, kada će se život meštana popraviti i u ovim sferama?

„Što se tiče vode, upravo smo potpisali projekat za izradu tehničke dokumentacije za tri naselja, tj. proširenje vodosistema „Belosavac“, koji trenutno snabdeva naselja Žagubica i Suvi Do. Tu će biti obuhvaćena zamena azbesnog cevovoda od naselja Belosavac do Žagubice i dalje do bazena na drugom kraju Žagubice negde u dužini od 6 kilometara, izrada velikog bazena od 1.000 kubika koji će biti za sva naselja, plus neki manji za ostala naselja: Milatovac 2, Vukovac i Jošanica 1.

Sa izradom te projektno-tehničke dokumentacije, već imamo ozbiljne kontakte u Kancelariji za javna ulaganja i nadam se da ćemo u sledećoj godini početi sa realizacijom projekta i da će preostala tri naselja koja nemaju vodu, Milatovac, Vukovac i Jošanica, dobiti vodu. Planira se da 2019. godine  bude prva faza, 2020. druga i da svi građani na teritoriji naše opštine piju zdravu i ispravnu vodu.

Što se tiče kanalizacije, tu smo relativno u nekim problemima oko postrojenja. Oprema koja je bila na carini pet godina nije u najboljem stanju, pa smo stali sa tom investicijom. Građevinski deo je završen, samo je ta oprema problem, ali nadamo se da ćemo naći rešenje i za to sledeće godine“.

Koji su najvažniji planovi za 2019. godinu?

„Akcenat smo stavili na asfaltiranje ulica po naseljima opštine Žagubica, što nam je i jedno od većih predizbornih obećanja na izborima 2016. godine. I ove godine ćemo opredeliti najmanje 50 miliona dinara za to, gde ćemo dvadesetak kilometara sigurno asfaltirati po naselju Žagubica.

Kod kancelarije za javna ulaganja, u završnoj fazi je projekat za kompletnu rekonstrukciju dva izdvojena odeljenja škola: Sige i Bliznak. Čekamo svakog dana potvrdu za školu u Krepoljinu, gde već imamo nešto i od tehničke dokumentacije.

Nasipanje atarskih puteva je u planu kao i svake godine, jer naša opština ima ogromnu teritoriju, čak 762 kvadratna kilometra. Obično uradimo oko 100 kilometara atarskih puteva.

Planiramo da apliciramo na razne konkurse Ministarstva rudarstva i energetike.

Zamena kotlova i izrada centralne klime u Domu zdravlja u Žagubici je značajan projekat koji je već prošao i sredstva su nam odobrena preko „EU pro“ programa u vrednosti od 10 miliona dinara, tako da će Dom zdravlja u Žagubici dobiti kvalitetno grejanje i centralnu klimu u celom objektu.“

Poznato je da je najveća želja dolazak pravog investitora koji bi otvorio nova radna mesta u opštini Žagubica. Može li se to ostvariti u 2019. godini?

Kod nas investitori dolaze bukvalno svakodnevno. Sa rekonstrukcijom puta to se baš intenziviralo. Mi imamo nekoliko lokacija koje dajemo bukvalno džabe, veličine pet hektara. Pozivamo sve zainteresovane da dođu da se obrate našoj opštini i da nađemo neko zajedničko rešenje. Dozvole u našoj opštinskoj upravi dobijaju se za 24 sata. Svim investitorima otvoren je poziv da dođu.

U 2019. Žagubičani žele i očekuju novu fabriku uz pomoć države

Konkretne investicije, kao što je „Ambalažerka“ iz Begaljice, koja je otvorila pogon u Osanici u toku 2019. godine, zaposliće još radnika, pa će broj stići do 50. Farma „Bela reka“ je, takođe, u izgradnji, i tu očekujemo povećanje broja zaposlenih.

Želimo i očekujemo fabriku uz pomoć države Srbije, kako bismo otvorili proizvodni pogon bilo koje vrste gde bismo zaposlili od 50 do 100 radnika i u velikoj meri smanjili broj nezaposlenih i tako poboljšali uslove življenja u našoj opštini.“

Turizam je najveći neiskorišćen potencijal u Žagubici, hoće li se to promeniti u ovoj godini?

„U 2019. godini stavićemo akcenat na to. Sve je vezano za taj put. Svi znamo u kakvom stanju je bio i koliko je bio loš taj prilaz od strane glavnog grada i od strane drugih opština: Despotovca, Majdanpeka i od Bora. Prema Požarevcu i Beogradu je urađen put. Očekujemo sledeće godine da se uradi od Sige do atara despotovačke opštine, takođe, ima najava da se otvorimo prema Majdanpeku za turiste i da se približimo velikim centrima. Nadamo se da će privatna lica ulagati u turističke objekte, kako bismo privukli što više turista u našu opštinu. Opština Žagubica nudi jednu lokaciju na ulazu u Žagubicu, gde je generalnim urbanističkim planom predviđen hotel, bazen, sportski tereni... Ta lokacija je otvorena za sve potencijalne investitore koji žele da dođu i ulože. Zemljište dajemo besplatno, kompletnu infrastrukturu. Pomažemo u dobijanju dozvola i svih priključaka koji su potrebni. Oni samo treba da dođu, da investiraju  i da napravimo jednu zajedničku priču.“

 

Turizam je najveći neiskorišćen potencijal opštine Žagubica

Kako se u sve to uklapaju mini hidroelektrane, s obzirom da je priroda vaša najveća šansa u turizmu, a one se već grade?

„Ta tema je trenutno aktuelna u celoj Srbiji, pa tako i u našoj opštini, zato što je jedna mini hidroelektrana u Ribarskoj klisuri u završnoj fazi izrade. Prvu dozvolu, prvi papir koji su oni tražili iz naše opštine je iz 2008. godine, koju je po sili zakona odeljenje za privredu izdalo. Hteo bih da pojasnim da, što se tiče svih tih MHE, one se rade iz plana iz sedamdeset i neke godine i da na teritoriji opštine Žagubica postoji plan koji je izglasan tada u SFRJ za još 15 MHE i na konto toga se  i danas radi.

Ali većina tih dozvola, papira i studija, odobravaju razna ministarstva Republike Srbije i Srbijavode, a opštine u celoj zemlji Srbiji, pa i kod nas što se tiče MHE samo služe kao servis, jer kad neki investitor donese sve dozvole overene iz ministarstava, opštine samo kao protočni bojler, po sili zakona moraju da overe te dozvole i da izdaju lokacijske uslove, dozvole za izgradnju...

Tako da generalno i MHE imaju pozitivnu i negativnu stranu. Trenutno se priča samo o negativnoj. Moje mišljenje je da nije sve tako crno. Dobija se neko veštačko jezero, veštačka akumulacija. Poznato je po tim planovima da reka Mlava treba da služi da ceo Braničevski okrug napaja zdravom pijaćom vodom, uz pročišćivače. Zato je toliko široka priča.

Čestitka iz opštine Žagubica

Želim zdravu, srećnu i uspešnu Novu godinu. I da nas bude što više.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top