Pre 14 godina nas napustio Čeda Mungos

Požarevac

Zabava

Pre 14 godina nas napustio Čeda Mungos

Foto: srpskoblago.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Na današnji dan 2004. godine posle teške bolesti preminuo je u Beogradu Mihajlo Bata Paskaljević, filmski, pozorišni i TV glumac.

Pre 14 godina nas napustio Čeda MungosSahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Rođen je 14. januara 1923. u Požarevcu od oca Zoje Paskaljevića i majke Olge, ćerke Koste Ekonomidisa čija je porodica naseljena u Požarevcu od 1860, a koja se bavila trgovinom i ugostiteljstvom. 

Nakon završene gimnazije Bata odlazi za Beograd, stupa u KUD ,,Ivo Lola Ribar" i u Akademsko pozorište u Beogradu, a potom sa grupom mladih glumaca svoje mesto nalazi u tek osnovanom Beogradsko dramskom pozorištu. 

Bata 1950. postaje stalni član ovog pozorišta. Igrao je raznovrsne uloge u mnogim predstavama („Slamnati šešir“, „Bal lopova“...), međutim uskoro je pokazao izrazite sklonosti ka vodvilju, jedne vrste komike. 

To mu, uz niz sporednih uloga donosi sve veću popularnost. 
Svoju filmsku karijeru započinje komičnom ulogom 1950. u filmu „Čudotvorni mač“, a potom sledi „Sumnjivo lice“, „Diližansa snova“.

Vrhunac u svetu filma ostvaruje ulogom oca protagonistkinje u filmu „Već viđeno“ 1987. Gorana Markovića za koju je i bio nagrađen na festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu. 

Bata je u toku svoje glumačke karijere odigrao ukupno 201 ulogu na televiziji. 

Jedna od uspešnijih serija je „Pozorište u kuće“, gde je igrao Čedu Mungosa. 

Svoje poslednje filmsko ostvarenje je imao u ulozi dede u ,,Diši duboko".

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top