Praznik velikog čudotvorca Vasilija Ostroškog

Braničevo

Društvo

Praznik velikog čudotvorca Vasilija Ostroškog

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Manastir Ostrog u Crnoj Gori gde je pohranjeno telo sveca koje već 300 godina leži nepodložno zakonu truljenja, mesto je hodočašća za hiljade poklonika, pravoslavnih vernika.

Kako se veruje, čuda Svetog Vasilija su nebrojena  pa se vernici, u manastiru svakodnevno mole, uglavnom za svoje ili izlečenje nekog bližnjeg.

Sveti Vasilije Ostroški je rođen kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjići, Popovo polje, nadomak Trebinja u Hercegovini, po predanju 28. decembra 1610. godine, u bogobojažljivoj porodici hercegovačkih težaka. 

U strahu od danka u krvi, roditelji su Stojana već u dvanaestoj godini poslali u skroviti manastir Zavalu, u kojem je tada igumanovao njegov stric, iguman Serafim. Posle nekoliko godina, Stojan prelazi u trebinjski manastir Tvrdoš, gde nakon pohađanja manastirske škole, najzad prima i monaški postrig i sveštenički čin, postavši paroh popovopoljski.

Kao arhimandrit odlazi u Pećku Patrijaršiju i, po blagoslovu patrijarha Pajsija Janjevca, dalje na Svetu Goru, a zatim u Vlašku i Rusiju.

Rukopoložen je u Peći odlukom Svetog sinoda za mitropolita hercegovačkog, sa obnovljenom svetosavskom titulom - mitropolit Zahumski. Kasnije će dodati i titulu i Skenderijski. 

Umro je 1671. godine. 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top