Praznik rada slavi veći deo sveta, ali ne i zemlja u kojoj je on i nastao

Braničevo

Zabava

Praznik rada slavi veći deo sveta, ali ne i zemlja u kojoj je on i nastao

Foto: Wikipedia

How Good Of A Friend Are You Really?

U većem delu sveta, 1. maj je zvanično utemeljen kao Međunarodni praznik rada, ali ima zemalja u kojima danas to neće biti slučaj.

Pre svega, tu je Amerika, što je veoma neobično jer je upravo u njoj i „rođen“ 1. maj odnosno, tamo su se, krajem 19. veka odigrali svi oni događaji koji su doveli do toga da taj datum bude ustanovljen kao praznik rada.

Umesto toga, u SAD praznuje se prvi ponedeljak u septembru. Ovo zbog toga što je u toj zemlji, 1. maj pre svega dovođen u vezu sa socijalističkim ili anarhističkim pokretima.

Uz to su ga, kao što je poznato, upravo u komunističkim zemljama najmasovnije obeležavali. Želeći da izbegne bilo kakvu vezu sa tim, Amerika, kao kapitalističko društvo, ustanovila je drugi datum kao podsećanje na tradiciju iz 1882. kada su pojedini sindikati u Njujorku počeli da slave kraj leta ili ranu jesen kao Praznik rada.

Ta praksa je prihvaćena i u drugim gradovima, ali nije bila nacionalni praznik. To je postala tek 1894. (osam godina nakon velikih majskih demonstracija u Čikagu).

Evo koje još države ne slave 1. maj i kada se kod njih obeležava Praznik rada:         

Australija – prvi ponedeljak u oktobru

Bangladeš – 24. aprila

Bahami – prvi petak u junu

Kanada – prvi ponedeljak u septembru

Jamajka – 23. maj

Novi Zeland – četvrtog penedeljak u oktobru

Trinidad i Tobago – 19. juna

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top