pozarevljanin-gledao-najlepsi-izlazak-sunca-na-svetu

Požarevac

Zabava

Požarevljanin gledao najlepši izlazak sunca na svetu

Foto: Aleksandar Milosavljević

How Good Of A Friend Are You Really?

Požarevljanin, alpinista Aleksandar Milosavljević u društvu Mladena Đorđevića iz Niša nedavno je osvojio i Kilimandžaro.

Požarevljanin, alpinista Aleksandar Milosavljević u društvu Mladena Đorđevića iz Niša nedavno je osvojio i Kilimandžaro.

 

 

U njihovu, kako kaže Aleksandar avanturu i lično obaranje rekorda krenuli su 10. februara odmah nakon ponoći.

 

 

Pripremljeni, krenuli su ka samom krateru Kilimandžara, odnosno „Gillmans Point” sedlu, koje se nalazi na 5700 metara nadmorske visine i do koga se dolazi uz čeone lampe, strmim šiparom i kroz vulkanski pepeo.

 

Dočekala ih je zuzetno niska temperature, tog jutra bilo je -20℃ i pratila ih je sve do izlaska sunca na „Stella Point”.

 

 „Stella Point” se nalazi na svega 30 minuta trekinga od „Gillmans Point” i predstavlja mesto sa koga se može videti najlepši izlazak sunca na svetu, što su Aleksandar i Mladen uspeli da dočekaju i ovekoveče svojim „time lapse”-ovima.

 

 

„Ubrzo nakon izlaska sunca, koje menja drastično temperaturu u svega -5℃ za 45minuta, nastavili smo put dalje ka našem krajnjem odredistu, krećući se fascinantnim obodom kratera Kibo, odnosno nama poznatijem kao Kilimandžaro. 

 

„Stella Point” se nalazi na visini od 5756 metara nadmorske visine i nakon par trenutaka i uskih vulkanskih procepa, imali smo priliku da vidimo fantastičan i veličanstven „Uhuru Peak” najviši vrh Afričkog kontinenta i jedan od sedam svetskih vrhova (7 Summits), koji se nalazi na visini od 5895metara. Tamo je slaba koncentracija kiseonika, svega 48,35odsto”, piše Aleksandar u svom dnevniku.

 

 

Potom su nastavili put ka „Uhuru Peak”-u i u petak 10. Februara, u 8 sati i pet minuta, ovaj dvočlani tim izlazi uspešno na najviši vrh Afričkog kontinenta i najveću samostojeću planinu na svetu, kao i jedan od tri najveća svetska vulkana.

 

„Osećaj postaje neopisiv, zajedno sa timom REI iz Sjedinjenih američkih država , zatim Muhamet timom iz više zemalja zapadne Azije i ekipom Ortega iz Wellsa, proslavljamo i shvatamo da smo postigli svoj cilj, ostvarili san, oborili rekorde i postavili sebi nove ciljeve za sledeću godinu” , zaključuje Aleksandar.

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

Pratite nas na Instagramu

To Top