Požarevački stvaraoci u zbirci „Krik“

Požarevac

Kultura

Požarevački stvaraoci u zbirci „Krik“

Foto: Renata Minić

How Good Of A Friend Are You Really?

Požarevački stvaraoci u zbirci priča„Krik”, grupe autora istoimene izdavačke kuće iz Beograda.

U izbor uredništva ušle su priče Gorana Jovanovića, filmskog kritičara iz Požarevca,  Požarevljanke Biljane Milovanović Živak, pisca i profesora srpskog jezika i književnosti i Tatjane Avramović, književnice iz Starog Kostolca.

Zbirka je  promovisana 8. marta  u Biblioteci „Milutin Bojić” u Beogradu.

Na ovaj način, po ideji organizatora i izdavača, simbolično je obeležen Međunarodni Dan žena, pa je i promocija zamišljena kao afirmacija ženskog stvaralaštva. 

Ocenjeno je da „žensko pismo” bar u ovom slučaju, i ne može tako da se nazove, tu nema ni povlađivanja niti lakih tema, i da su autorke ozbiljno shvatile svoj zadatak ne razlikujući se po kvalitetu od svojih kolega. 

S obzirom na to da je tema bila „krik”, kako god da su autori to shvatili, atmosfera u većini priča jeste mračnija, ali su priče prikazale razne aspekte života, predstavljajući i teškoće, ali i lepotu življenja, pričajući o porodičnim odnosima, baveći se istraživanjem istorijskih ličnosti, stvaralačkom procesu, ljubavnim temama, pa i temama zla, tragikomike, Ili pak, krizama koje su karakteristične za srednje godine, kao i legendama i mitovima, jer je zastupljena i priča iz domena epske fantastike.

ekipa Krika

Lepota i jeste u različitim pristupima temi, različitom shvatanju i obradi „krika”, bilo da je ispušten u strahu, radosti, čežnji, očaju ili je unutrašnji, onaj koji tek treba da se čuje, kao znak oslobađanja, čulo se na promociji.

Knjiga se nalazi u velikom broju biblioteka u Srbiji, ali su zastupljene i u većim knjižarskim lancima, odnedavno i u Delfi knjižarama.

Continue Reading

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top