Požarevački Dom zdravlja nastavlja skrining preglede, potreban veći odziv

Braničevo

Zdravlje

Požarevački Dom zdravlja nastavlja skrining preglede, potreban veći odziv

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Počela Evropska nedelja prevencije raka grlića materice i trajaće do 3. februara.

Cilj obeležavanja je podizanje svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

Prva Evropska nedelja obeležena je 2007. godine posle intervencije Interesne grupe za rak grlića materice kada je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju kampanje.

Prepoznajući njen značaj ove kampanje, Srbija već dvanaesti put aktivno učestvuje u obeležavanju.

Ovom nedeljom prenose se poruke o značaju dostupnih mera prevencije u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti

„Stop raku grlića materice” je ovogodišnji slogan koji podseća na potrebu da još jednom, apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

Najefikasnija mera primarne prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka, a obuhvat preventivnim pregledima nizak.

Vakcinacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi.

Na teritoriji Požarevca, aktivnosti kampanje realizuju Dom zdravlja Požarevac i ZZJZ Požarevac,  sa ciljem unapređenja organizovanog skrininga raka grlića materice. 

Ujedno, te ustanove, u Požarevcu od kraja 2012. sprovode organizovani skrining raka grlića koji se odvija u 18 opština u Srbiji ukupno.

Teritoriju koji svojim radom pokriva Služba za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Požarevac sa ogrankom u Kostolcu, a skrining pregledi se sprovode u ciljnoj grupi žena uzrasta od 25- 64 godina, svake treće godine. Ciljnu populaciju čini ukupno 21 066 žena.

U 2017. godini, na pregled je pozvano 2200 žena, a odazvalo se i pregledano je njih 1 365. Od toga su 1 203 žene imale normalan, negativan nalaz.

Kod 154 žene je pak, nalaz bio pozitivan.  

 www.skriningsrbija.rs.

Kod više od 118 žena sprovedena su dalja dijagnostička ispitivanja, kolposkopski pregledi i HPV tipizacija, bakteriološka ispitivanja, a u 28 slučajeva, urađena je ciljana biopsija i kiretaža endocervikalnog kanala sa histološkim pregledom.

Devet pacijentkinja imalo je premaligne promene koje su izlečene jednostavnim operativnim zahvatima u Opštoj bolnici u Požarevcu. Rak grlića materice nije, u organizovanom  skriningu, otkriven ni u jednom slučaju.

Rezultat skrininga nije zadovoljavajući u odnosu na evropske standarde jer treba dostići obuhvat ciljne populacije od minimalnih 75 odsto.

 DZ „Požarevac“ poziva na skrining preglede pozivnim pismom one žene koje su se opredelile za izabranog ginekologa u službi Zdravstvene zaštite žena, a to je oko 14 500 njih.

Ostale su se opredelile za ginekologa u privatnoj praksi ili OB Požarevac i ne dolaze na preventivne preglede u našu ustanovu. Jedan broj žena se nalazi na privremenom,  višegodišnjem radu u inostranstvu gde obavlja ovu vrstu pregleda i taj procenat nije zanemarljiv.

Organizovani skrining se mora kontinuirano sprovoditi dug vremenski period kako bi se incidenca oboljevanja i stopa smrtnosti od raka grlića materice smanjile.

U 2018. godini nastavlja se novi trogodišnji ciklus. Cilj je da dostignemo obuhvat ciljne populacije za trogodišnji period od 75%.

U 2018  godini pozivaće se sledeća godišta: 1954, 1957,1960, 1963, 1966, 1969, 1972, 1975, 1978, 1981, 1984, 1987, 1990 i 1993.

Na besplatni pregled se mogu odazvati i osigurana i neosigurana lica zakazivanjem kod izabranog ginekologa.

U nedelji koja je pred nama potrebno je intenzivirati aktivnosti na promociji značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja i mogućnosti korišćenja dostupnih mera prevencije raka grlića materice – poručuju iz požarevačkog Doma zdravlja.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top