Požarevačka firma „Union MZ“ kupila „MIP“ (FOTO)

Požarevac

Privreda

Požarevačka firma „Union MZ“ kupila „MIP“ (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Mesna industrija Požarevac je na novom početku, ovoga puta u sastavu „Union MZ“-a.

MIP je osnovan 1959. godine i u bivšoj Jugoslaviji bio je gigant prerađivačke industrije sa licencom da izvozi u sve delove sveta.

Posle nešto više od dvanaest godina od privatizacije, objekat je ruiniran i izgledom samo u obrisima podseća na nekadašnji proizvodni pogon. 

Požarevačka firma „Union MZ“ kupila je „MIP“ na licitaciji, 25. maja 2018. godine.


„Još uvek nismo dobili vlasnički list, ali smatramo da je to tehnička stvar i uskoro ćemo početi sa radovima. Firma je kupljena od „Stork Imesa“ u stečaju preko Privrednog suda u Somboru. Ponudili smo 45 miliona dinara i poverilac je odmah prihvatio.Imovinu smo kupili u viđenom stanju bez prava na reklamaciju“, rekao je tehnički direktor Mikica Milenković.


Inače, preduzeće „Union MZ“ je učestvovalo na licitaciji i 2006. godine, ali njihova ponuda od milion evra nije bila prihvaćena. MIP je tada prodat po nešto višoj ceni, ali epilog toga je, kao što se može videti na fotografijama, ruinirano preduzeće bez pokrenute proizvodnje.

Nismo uspeli da kupimo MIP prvi put, ali tokom vremena, potražnja je prevazišla naše proizvodne kapacitete. Mislim da će u novoj fabrici proizvodi „Union MZ“ - a biti još bolji i bezbedniji za potošače“, naveo je Zvonko Milenković, osnivač, vlasnik i direktor „Union MZ“.


Firma „Union MZ“ počela je sa radom pre tri decenije sa tri radnika, a danas u njoj radi 500 ljudi.
 „Union MZ“ najpre će preseliti direkciju u prostorije nekadašnjeg MIP – a, koji će se sada zvati jednostavno „Union MZ“, zatim sve magacine i pekaru iz Kostolca, a potom i preradu iz Aleksandrovca. Sada je klanica u Rabrovu i meso prelazi svakodnevno kilometre do prerade. Ideja je da se jednog dana sve objedini na jednom mestu, kroz dve do tri godine počeće sa radom prerada, a klanica u nekoj sledećoj fazi, otprilike za pet godina. Da bi se vratio na nekadašnji nivo, kako trenutno stoje stvari, potrebne su dve decenije.

Poljoprivredni fakultet angažovan je da izradi projektne dokumentacije za renoviranje i ponovno oživljavanje proizvodnje. Tek nakon toga može se govoriti o potrebnim ulaganjima i o broju novih radnika. „Union MZ“ radiće i na izvorima obnovljive energije, jer im je stavka za električnu energiju dosta visoka.
Nekadašnji radnici MIP – a godinama rade u „Union MZ“ - u i optimisti su po pitanju novog početka.
 „Da nam  lokalna samouprava nije odmogla 2006. godine, MIP  ne bi bio ovakav kakav je. Dokazali smo da imamo ozbiljnu i kvalitetnu proizvodnju. Nemamo mogućnosti da konkurišemo za bilo kakve fondove, jer sva domaća preduzeća koja imaju preko 250 zaposlenih, smatraju se tajkunima. Ako sam ja tajkun koji je 30 godina gradio ovu firmu, koji je jutros u 5:20 sati bio na njivi i organizovao oranje, naša bi zemlja cvetala da su svi tajkuni kao ja“, zaključio je Zvonko Milenković.


 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top