Požarevac obeležio Dan zaštite od požara (FOTO)

Požarevac

Događaji

Požarevac obeležio Dan zaštite od požara (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Gradonačelnik Bane Spasović priredio je prijem za pripadnike požarevačke vatrogasno -spasilačke jedinice.

Dan zaštite od požara ustanovljen je 7. novembra 1834. godine kada je minisatar Đorđe Protić, ispunjavajući nalog kneza Miloša Obrenovića sačinio i potpisao „Uredbu o gašenju požara“, koja predstavlja osnovu za razvoj pravne regulative u oblasti zaštite od požara i formiranje vatrogasno spasilačkih jedinica.

Ovo je još jedan dokaz veličine i vizije ovog vladara koji je tako tesno vezan za Požarevac, kao i njegovog temeljnog pristupa izgradnji moderne srpske države, pa i u ovoj oblasti.

„Svedoci smo naročito u prethodnim nedeljama, činjenice koliko je vaš poziv težak i odgovoran, ali i koliko je otežan zahvaljujući nemaru pojedinaca. Toliki stepen neodgovornosti kod ljudi koji pale biljne ostatke na poljima odavno nisam video i mišljenja sam da bi država u ovoj oblasti morala da uveliko pooštri kaznenu politiku. Ipak, ono što nalazim kao poražavajuće je da je jedan broj sugrađana zamerio našim vatrogascima na brzini gašenja ovih požara na njivama, ne poštujući i ne uvažavajući veliki žrtvu i tešku situaciju u kojoj se nalaze“, rekao je Bane Spasović na prijemu povodom Dana zaštite od požara.

 

Bane Spasović, gradonačelnik Požarvca

Gradonačelnik je potvrdio da će grad vatrogasno - spasilačkoj jedinici pokloniti jedno specijalizovano vozilo.

„Ovo je bila izuzetno teška godina za ovu službu. Imali smo dve velike poplave u opštinama Žagubica i Petrovac na Mlavi. Uz velike napore i velike materijalne štete, uspeli smo da spasemo dosta toga i što je još važnije, nije bio ljudskih žrtava. Svedoci smo sve učestalijeg spaljivanja na otvorenom prostoru, a tu su i druge teške situacije- intervencije sa opasnim materijama, požar na naftnim bušotinama. Sve to je iziskivalo dosta truda i angažovanja ove službe“, rekao je dr Goran Đorđević, načelnik Odeljenja za vanredne situacijeu Požarevcu.

 

Dr Goran Đorđević, načelnik Odeljenja za vanredne situacije

U skupšinskoj proceduri je novi zakon o smanjenju rizika i upravljanju vanrednim situacijama.

„Veći deo tog zakona daje prednost preventivi i lokalne samouprave će imati u tom delu veću ulogu“, naglasio je Đorđević.

Prvi put Srbija će dobiti i zakon o dobrovoljnim vatrogascima. Ove jedinice biće uključene u gašenje požara i sanaciju određenih događaja, ali je neophodno da imaju obučenu i opremljenu operativnu jedinicu.

Nakon prijema

„Ova služba ne pripada samo jednom ministarstvu, već lokalnoj zajednici i svim građanima koji žive na ovom prostoru“, zaključio je Đorđević.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top