Požarevac i Anina šire „Kulturu bez granica“

Požarevac

Kultura

Požarevac i Anina šire „Kulturu bez granica“

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U Požarevcu počelo predstavljanje projekta „Kultura bez granica” - programa prekogranične saradnje Ruminija-Srbija.

Sadržaj projekta ima za cilj da upotpuni turističke ponude Požarevca i Anine. Ovo nije prvi projekat prekogranične saradnje. Prva dva vezana su za gradsku bolnicu, jedan je realizovan, a u toku je relizacija projekta vrednog oko četiri miliona evra.

„Projekat „Kultura bez granica“ je fokusiran na afirmaciju kulturnih vrednosti u društvu,  jačanje kulture i podizanja svesti građana, a u cilju srećnijeg okruženja. Projekat realizujemo sa rumunskim gradom Anina. Realizacija je počela 23. decembra prošle i traje do 23. decembra ove godine. Vrednost projekta je oko 502 hiljade evra, 277 hiljada evra za grad Požarevac i 225 hiljada za opštinu Anina. Zajedno sprovodimo sve aktivnosti, kroz razmenu iskustva, upoznavanje i zajedničku promociju pokušavamo da razvijemo tu različitost u kulturi i podržimo kulturu i umentnike“, rekla je Aleksandra Đorđević, rukovodilac Lokalnog ekonomskog razvoja i menadžer projekta.


Aleksandra Đorđević, rukovodilac Lokalnog ekonomskog razvoja i menadžer projekta

Ova manifestacija u centru grada završava se sa Ljubičevskim konjičkim igrama, kada će svoju kulturu promovisati predstavnici opštine Anina. Do septembra, dve grupe iz Požarevca gostovaće u tom rumunskom gradu. Narednog vikenda folklorni ansabl i plesna grupa odlaze u Aninu, a drugo gostovanje je početkom avgusta, povodom dana te opštine.

Štandovi u u Tabačkoj čaršiji namenjeni su neafimisanim kulturnim stvaraocima i umetnicima koji do sada nisu imali priliku da se predstave na tržištu i cilj je da se građani Požarevca upoznaju sa njima. U toku je javna nabavka za postavljanje balon hale sa terenom za mali fudbal, potom bine sa kompletnom tehničkom opremom i rasvetom i 20 turističkih info kućica.


Prezentacija neafirmisanih umetnika i kulturnih radnika

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top