Povodom Dana polja predstavljeni ogledi žitarica (FOTO)

Požarevac

Poljoprivreda

Povodom Dana polja predstavljeni ogledi žitarica (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Dan polja ozimih strnih žita, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac, održan na imanju KPZ „Požarevac“ u Zabeli.

Dan polja je dobra prilika da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa najboljim sortama i hibridima koje bi kasnije uveli u proizvodnju na svojim parcelama, a sve u cilju postizanja što boljih prinosa.

Aktivnim merama se trudimo da preko budžetske komisije pomognemo poljoprivrednim proizvođačima, što ćemo činiti i ubuduće i u što većoj meri“, rekao je Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca.


Predsavnici PSSS Požarevac i selekcionerskih kuća sa predsednikom skupštine grada Požarevca Bojanom Ilićem

Sve sorte su rasle i razvijale pod istim uslovima, a PSSS ima veliko iskustvo u postavljanju ogleda. Svaka sorta se prati tri godine.


Obilazak ogleda

Po skidanju ogleda rezultati će biti dostuni poljoprivrednim proizvođačima i mi preporučijemo koje najprinosnije sorte da uvedete u proizvodnju na gazdinstvima“ rekla je diplomirani inženjer Jorgovavnka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik u PSSS Požarevac, koja je i postavila ogled.

U demoogledu su 33 sorte i hibrida strnih žita, od toga po jedan ovas, raž i tritikale, pet sorti ječma, 23 sorte i dva hibrida pšenice.

Reč je o izboru iz sedam selekcionerskih kuća Intituta za  ratarstvo i povrtartvo Novi Sad, Syungenta, Agromarket, Raiffeisen, Savacoop, LG, Agrosava.

Ogled je postavljen na ekonomiji  KPZ „Požarevac“ na parceli „Zvezda“. Tip zemljišta je smonica. Predusev ogledu bio je kukuruz.

Osnovno đubrenje obavljeno je sa 300 kilograma N:P:K (15:15:15). Osnovna obrada je oranje  i izvršena je u oktobru 2017. godine. Predsetvena priprema bilo je rotofreziranje. Ogled je posejan 22. oktobra 2017. godine, posle setve obavljeno je drljanje i  valjanje.

Prihranjivanja je obavljeno u dva navrta prvo 220 kilograma po hektaru, a potom još 100 kilograma po hektaru KAN-a (Kalijum amonijum nitrat). Zaštita od korova bolesti i štetočina urađena je u tri etape.

Za zaštitu bilja bio je zadužen Jovica Jurišić, savetodavac i stručni saradnik za zaštitu bilja u PSSS.

I đaci u polju

Učenici trećeg razreda OŠ "Dositej Obradović" iz Požarevca, u okviru časa u prirodi, obišli su ogledno polje PSSS, gde su od savetodavaca mogli da nauče šta je to ogled, da su pšenica, raž, ječam, ovas i tritikale žitarice koje su slične, ali se i razlikuju.

Učenici 3. razreda OŠ Dositej Obradović na oglednom polju

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top