Potočarka blagotovorno deluje na prevenciju raka

Braničevo

Zdravlje

Potočarka blagotovorno deluje na prevenciju raka

Foto: Herbateka

How Good Of A Friend Are You Really?

Biljka je poznata još iz vremena Starog Egipta, a naučnici tvrde da 85 grama potočarke dnevno smanjuje rizik od bilo koje vrste raka.

Svakodnevno konzumiranje listova potočarke ili dragušca (Nasturtium officinale), trajne vodene biljke koja raste na izvorima, čistim potocima, rekama i u jarcima s čistom vodom moglo bi znatno smanjiti izglede za razvoj raka, smatraju naučnici sa Sveučilišta Ulster.

Oni su objasnili kako ta biljka koja se koristi kao lekovito sredstvo što su ga propisivali još staroegipatski lekari te kao hrana, smanjuje oštećenje DNA belih krvnih ćelija - što se smatra "okidačem" za razvoj bilo koje vrste raka.

Potočarka u krvi podiže nivo korisnih spojeva i smanjuje nivo onih štetnih. Studiju su sproveli naučnici sa Sveučilišta Ulster, a rezultate istraživanja objavili su u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Rezultate istraživanja u tom časopisu pre objavljivanja uvek proveri još jedna grupa naučnika. Profesor Ian Rowland sa Sveučilišta Ulster koji je s kolegama sproveo studiju na 60 zdravih dobrovoljaca, među kojima je bilo i 30 pušača, tvrdi da je svakodnevno konzumiranje 85 grama svežih listova potočarke tokom osam nedelja povezano s manjim rizikom od razvoja raka u bilo kojem delu ljudskog organizma.

Nivo antioksidanata u krvi, poput beta karotena i luteina povećala se, a nivo potencijalno štetnih triglicerida u krvi smanjila za prosečno 10 posto. Rezultati su bili bolji medu pušačima kod kojih je nivo antioksidanata u krvi na pocetku studije bio znatno niži nego kod ostatka dobrovoljaca.

Naučnici su preporučili konzumiranje svežih listova potočarke - kao salatu ili konzumiranje sveže isceđenog soka te biljke.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top