Polovina građana vesti prati preko društvenih mreža

Braničevo

Zabava

Polovina građana vesti prati preko društvenih mreža

Foto: Nova Ekonomija

How Good Of A Friend Are You Really?

Online anketa Istraživačko-izdavačkog centra Demostat pokazala je da polovina građana Srbije vesti najviše prati putem društvenih mreža.

Vesti na internetu putem društvenih mreža- Fejsbuka, Tvitera, u Srbiji prati 50 odsto građana, na drugom mestu su aplikacije medija putem kojih 40 odsto građana prati vesti, dok 10 odsto građana za vesti na internetu koristi druge izvore, piše RTV.

Činjenica je da se društvena mreža Fejsbuk sve više koristi za pristup informativnim sajtovima. Opet, na globalnom planu, pretraživač Gugl je i dalje u prednosti. Gotovo sve dnevne novine i nedeljnici imaju svoje portale ali i stranice i profile na društvenim mrežama. Društvene mreže mmogu da isprate sva dešavanja u realnom vremenu, vesti se brzo šire i samim tim garantuju interackciju koja nije jednosmerne prirode.

Koncepti su se promenili, ali je činjenica da klasične mediji ne možemo odbaciti, jer su novinari ti koji filtritaju informacije koje se pojave na društvenim mrežama, a koje ne moraju nužno biti pouzdane. Pa tako, istraživanje Demostata objavljeno početkom godine, pokazalo je da 32 odsto građana najčešće čita dnevne novine u štampanom izdanju.

Ipak, ovo se odnosi na posete sajtovima sa mobilnih uređaja i nije nezanemarljivo u proširenu statistiku uključiti i analizu desktop računara. Portali u Srbiji su i dalje najčitaniji sa direktnim ulascima na sajt (uključujući čitanje vesti u mobilnim brauzerima) što čini u proseku 60 odsto internet saobraćaja jednog dnevnog portala. Tu se ne ubrajaju mobilne aplikacije jer one imaju zasebnu analitiku.

Ne računajući aplikacije, građani Srbije imaju najviše poverenja u direktne ulaske na sajt – direktnim kucanjem web adrese i pretragom vesti u mašini za pretragu (pretežno Google).  

Opširnije OVDE 

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top