Poljoprivredom protiv osipanja stanovništva u Braničevu

Požarevac

Poljoprivreda

Poljoprivredom protiv osipanja stanovništva u Braničevu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Potpisan protokol koji bi trebalo da spreči osipanje dece iz obrazovnog sistema i poljoprivrednih gazdinstava, kao i iseljavanje u inostranstvo.

Potpisnice Protokola o poslovno-tehničkoj saradnji su Osnovna škole „Božidar Dimitrijević Kozica“ iz Bradarca, Poljoprivredna škola sa domom učenika „Sonja Marinković“ iz Požarevca i Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Požarevac. Pokrovitelj protokola je grad Požarevac.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović je kazao da je ovo mali korak, ali da se krenulo od početka, od osnosvne škole.

„Ovim protokolom povezujemo jednu osnovnu školu sa srednjom i savetodavnom i stručnom službom, kako bi otvorili novi front, gde se istovremeno, sportski rečeno, „branimo i napadamo“. Branimo se od osipanja stanovništva sa naše teritorije koji u potrazi za boljim životom odlaze u neke druge zemlje. Na ovaj način želimo da pošaljemo pozitivne signale kao bi ipak odlučili da ostanu, jer ima budućnosti za njih i njihovu decu“, kazao je gradonačelnik.

Bane Spasović gradonačelnik Požarevca

Protokol je jedinstven u Srbiji, i kao takav, povezuje dvanaest isturenih odeljenja škole u Bradaracu, tačnije dvanaest naselja na području „Stiga“, jednog od najplodnijih dela Srbije, sa Poljoprivrednom školom i Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom. Aktivno uključuje učenike osnovne i srednje škole u savremene tokove obrade poljoprivrednog zemljišta, kao i same roditelje i ostalo lokalno stanovništvo.

Osnovni ciljevi su upoznavanje učenika sa principima i standardima dualnog obrazovanja, sa poljoprivrednim resursima okoline u kojoj žive i obrazuju se, kao  i buđenje svesti o njihovim ekonomskim potencijaima.

 Tu su i zaustavljanje migracija iz ruralnog područja i upoznavanje sa savremenim načinima obrade poljoprivrednog zemljišta, sprečavanje osipanja dece iz obrazovnog sistema, a naročito zaustavljanje masovnih i učestalih migracija dece iz ovih sredina i odlazak u inostranstvo, što je posebno izraženo u Braničevskom okrugu.

„Jedan od ciljeva je i razvoj životnog stila, stvaranje radnih navika, motivacija za učenje i osposovljavanje za samostalni rad i život, povećanje obrazovnog nivoa stanovništva i podizanje nivoa svesti o značaju poljoprivrede u Srbiji“, rekao je Tomica Stojanović, direktor OŠ „Božidar Dimitrijević Kozica“ Bradarac.

Tomica Stojanović, direktor OŠ „Božidar Dimitrijević Kozica“ Bradarac

Državni sekretatar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Velimir Stanojević, siguran je da će ovo biti primer dobre prakse i matrica za druge regione u Srbiji. Naglasio je da je poražavajuća činjenica da je u Bradarcu pre nekoliko godina bilo dvostruko više đaka, ali nažalost tako je u svim rurlnim područjima u Srbiji.

„Hajde da edukujemo decu iz urbanih sredina, da vide kako je živeti i proizvoditi hranu na selu, a one sa sela da upoznamo sa savremenim tehnologijama gajenja, sa savremenim trendovima u poljoprivrednoj proizvodnji. Kada govorimo o statističkim podacima Srbija je tipično agrarna zemlja. Neophodno je podmlađivanje kadra koji živi i proizvodi na selu. Ministarstvo će uvek podržavati primere dobre prakse“, zaključio je državni sekretar.

Velimir Stanojević državni sekretatar u ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top