Poljoprivreda, sport i folklor – aduti Knežice (FOTO)

Petrovac

Turizam

Poljoprivreda, sport i folklor – aduti Knežice (FOTO)

Foto: Ivan Jovanović

How Good Of A Friend Are You Really?

Selo je dobilo ime po priči iz doba Kneza Lazara. Stanovništvo je srpsko,a skoro trećina radi u inostranstvu.

Severozapadno od Petrovca na Mlavi, na putu za Ranovac nalazi se selo Knežica. Kuće su poređane na obalama dva potoka na ulazu u Mlavsku dolinu. To je Jugovac koji predstavlja sporedno razvođe za Vitovnicu i Mlavu, kao i Dabovac, drugi glavni potok u selu, koji pri izvoru nosi naziv Turski potok. Njih presecaju brda Kosa, Plandište, na koje se nastavlja Prokop, gde je prokopan put za Ranovac. Levom obalom Jugovca diže se Kosa koja deli vodu Vitovnici i Mlavi. 


Asfaltiran put ka Ranovcu

U samom selu ima izvora koji nemaju imena, ali čija voda služi za piće. Izvor Crkviškog potoka smatra se lekovitim.  

Knežica je zbijeno selo, najviše zbog klime i konfiguracije terena. Površina atara iznosi 1656 hektara. 

Selo je dobilo ime po priči iz doba Kneza Lazara. Knez je često odlazio u Kučajnu gde su bili rudnici srebra i zlata i gde se kovao novac i oružije. Kada su ga, prema predanju, jednom na putu za Kruševac napali hajduci, on je, bežeći da bi sačuvao blago, bacio svo blago u bunar i kada je došao do mesta koje je sada Knežica, seljani ga lepo dočekaše i od tada se selo ovako zove. 

Osnivanje sela dolazi mnogo kasnije od vremena za koje ga predanje vezuje. Najstarije porodice koje su osnovale selo došle su sa Kosova, kasnije dolaze iz Šumadije, Krajne, Resave.  

Stanovništvo u Knežici je srpsko. Po popisu iz 1863.godine selo je imalo 856 stanovnika, dok po popisu iz 2011. ima 830 stanovnika, od čega je više od 250 njih  na privremenom radu u inostranstvu.

Praistojisko naselje otkriveno je u potesu Dabovac i potiče iz bronzanog doba. Iznad brda Mala Karaula, nalaze se i sada ostaci naselja, a tu su i tragovi stare crkve, gde postoji i lekoviti izvor. 

Tokom Drugog svetskog rata jedno vreme je radio i rudnik lignita, a zemlja je dužinom leve kose do Crvenog potoka uglanom sastavljena od kalcita, silikata, krečnjaka relativno velike starosti.

Savremena gradska izgradnja koncentrisana je uz asfaltni put ka Petrovcu gde su danas kuće u neprekidnom nizu sve do grada. 


Asfaltirane seoske ulice

Stanovništvo u Knežici se danas najviše bavi poljoprivredom.  Nekoliko mladih meštana ozbiljno se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Ivan Mirković i Alkesandar Kuzmanović obrađuju po više od 30 hektara zemlje.

Aleksandar Kuzmanović ima 27 godina i odlučio je da ostane na selu.


 Kuzmanović : Od poljoprivrede može da se živi

 „Obrađujem preko 30 hektara zemlje i najviše sejem kukuruz i pšenicu. Svoje proizvode plasiram farmi svinja koja radi u Petrovcu na Mlavi. Cena za ovu godinu nije toliko loša, ali bi uvek mogla da bude bolja. Odlučio sam da ostanem na selu i nemam nameru da odavde idem, od poljoprivrede može da se živi ako se posao shvati ozbiljno. Država odvaja 4000 dinara po hektaru i to je stavka koja bi sigurno trebalo da se poveća. Svu svoju mehanizaciju sam nabavio iz uvoza, a ni tu država ništa ne pomaže tako da bi možda i to moglo da se promeni na bolje“ , kaže za naš portal Kuzmanović.

Slaviša Milić, odlazeći predsednik MZ Knežica, sumirajući urađeno u poslednje četri godine, kaže da jeste i nije zadovoljan rezultatima koje je postigao za MZ.


Odlazeći predsednik MZ

„U samom startu prethodnog Saveta mesne zajednice uz pomoć lokalne samouprave i Opštinkog štaba za elementarne nepogode, rekonstruisan je most preko seoskog potoka koji je izuzetno značajan za meštane jer povezuje dva zaseoka. U centru sela je urađena spomen ploča na spomeniku koji je trideset godina stajao nezavršen, a reč je spomeniku palim borcima iz Knežice od 1912 godine do 1999. godine. Plato u centru sela je takođe asfaltiran sredstvima iz lokalnog budžeta, tako da je Knežica dobila jedan sasvim nov izgled. Održavan je Dom kulture, seoski i atarski putevi. Ulična rasveta u Knežici je jedna od najboljih u celoj opštini, gotovo svaki stub u selu je osvetljen što nije slučaj u drugim mesnim zajednicama“ rekao je Slaviša Milić.


Most koji povezuje dva zaseoka

Još uvek u Knežici nema ni pokušaja bavljenja seoskim turizmom, iako poteciijela ima. Lovni tereni u okolini sela su izuzetno dobri. Manifestacija Lov na šakala u Knežici takođe postoji, a zahvaljujući organizaciji penzionera iz sela ponovo je pokrenuta tradicionalna litija, koja se svake godine organizuje na Markovdan, seosku zavetinu. 


Sada spomenik ima i spomen ploču

Slobodan Rajić, član Opštinskog veća Petrovca na Mlavi i član organizacije penzionera u Knežici kaže da su penzioneri u ovom selu izuzetno aktivni i da su pokretači pojedinih akcija.


Penzioneri među najaktivnijima u Knežici

„Mesna organizacija penzionera u Knežici je jedna od aktivnijih mesnih organizacija u opštini Petrovac na Mlavi. Ima osamdesetak članova i u zadnjim godinama je izuzetno aktvina. Imamo svoje prostorije u Domu kulture gde smo priredili i jednu stalnu izložbenu postavku starih predmeta koje i dalje svakodnevno prikupljamo, a takođe u saradnji sa Mesnom zajednicom bili smo i pokretači seoske litije koje se već nekoliko godina trdicionalno održava u vreme seoske zavetine Markovdana“, objašnjava Rajić.


Dom kulture, mesto za manifestacije i okupljanja

Takođe, jedna od značajnijih seoskih manifestacija je Privelj koji se svake godine organizuje na dan Belih poklada, dan pred početak velikog uskršnjeg posta. Tada se na platou ispred Doma kulture pali ogromna vatra koja po predanju „tera strah“ a meštani igraju kolo uz muziku.

Knežica je od ranije poznata po vinogradima i vinogradarima, gotovo svaka druga kuća u selu ima parcele pod vinovom lozom, ali i pored toga u Knežici nema ozbiljnijih proizvođača vina. Poznata je i manifestacija „Dan vinogradara“ koja se svake godine organizuje 14. februara. Tog dana se u Knežici slavi na nekoliko mesta, a centralna proslava je u seoskom Domu kulture, gde se okupi po nekoliko stotina ljudi. 


Škola ima dvadesetak đaka

Osnovna škola „Bata Bulić“ Petrovac na Mlavi, istureno odeljenje u Knežici, ima oko dvadesetak đaka od prvog do četvrtog razreda. Škola je u dosta dobrom stanju, sredstvima opštine je u nekolio navrata sređivana, a ima jedno od najuređenijih školskih seoskih dvorišta u opštini.


Dvorište za pohvalu

 U krugu škole asfaltiran je i teren za male sportove koji pored đaka okuplja i rekreativce koji tu najčešće igraju mali fudbal.


Mesto za rekreaciju
 
Mladi se u selu najviše okupljaju oko Fudbalskog kluba „Radnički“ za koji slobodno možemo reći da je brend Knežice, zatim oko Kulturno - umetničkog društva „Vuk Karadžić“ i oko stonoteniserskog kluba „Knežica.“


Fudbal – najvažnija zabava u selu

Fudbalski klub „Radnički“ koji se trenutno takmiči u Međuopštinskoj fudbalskoj ligi „Mlava“ proslavio je 80 godina postojanja. U svojoj dugoj istoriji imao je dosta uspona i padova. Dostojno je reprezentovao svoje selo, a svojevremeno sa takmičio sa klubovima iz velikih gradova u Srbiji. Danas klub ima 40 regitrovanih igrača,a fudbal je jedna od glavnih zabava u selu tokom čitave godine.

Kulturno umetničko društvo je pose petnaestak godina pauze ponovo obnovljeno i sa uspehom nastupa poslednjih nekoliko godina. Stalni su učesnici manifestacije Takmičenje sela Srbije za opštinu Petrovac na Mlavi, a 2016.godine MZ Knežica je bila sveukupni pobednik ove manifestacije.

Knežica ima i svoje stonotenisere koji se sa uspehom takmiče u visokim ligama Srbije. Igrači su svi iz Knežice, a hrabri to što se sve više mladih opredeljuje za ovaj sport. 
Mesna zajednica je svakoj organizaciji u selu dodelila po jednu prostoriju u sklopu Doma kulture.


Mesto okupljanja aktivnih penzionera

Knežica, kao selo poljoprivrede, vinogradara, sportista i folklora, ima nade za opstanak, ali i napredak i budućnost sela.   

* Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta " Šansa za selo 2" koji sufinansira Opština Petrovac na Mlavi po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata  kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja u 2017.godini.
-  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top