Policijske oznake u Narodnom muzeju

Veliko Gradište

Kultura

Policijske oznake u Narodnom muzeju

Foto: velikogradiste.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Impresivna postavka policijskih oznaka i amblema iz celog sveta, autora Aleksandra Đuričića u Narodnom muzeju u Velikom Gradištu.

Posetioci su imali prilike da vide ambleme iz 97 zemalja sveta, među kojima i obeležja sa takozvanih egzotičnih destinacija kao što su Kiribiti, Palau, Vanuatu i mnoga druga.


Dragan Bogičić direktor Narodnog muzeja

Izložba je postavljena tako da oslikava ambijetalnu celinu u kojoj se eksponati nalaze i u samom muzejskom prostoru, a podeljena je na četiri osnovna dela. 

U prvom se nalaze oznake Srbije, zatim bivših jugoslovenskih republika, Evrope, a na kraju su amblemi iz ostatka sveta. Interesantno je pomenuti da zakon ne dozvoljava da postoje dva identična amblema na planeti.


amblemi i oznake

Ideja ove postavke bila je i da se, u prostoru gde su inače postavljeni eksponati iz antičkog perioda, sada pokaže jedna nova sakupljačka mogućnost, ali se potencira i edukativni karakter izložbe.

  „Cilj izložbe je da bude podsticaj za ljude koji sakupljaju, sistematizuju i čuvaju za neka buduća pokolenja ono što je njihov trenutni hobi, a u budućnosti može da postane objekt obožavanja. 

Kao što možete da vidite, nismo slučajno ovaj korintski stub u centralnom delu muzejskog prostora zaštitili policijskom trakom, simbolično je to ideja zaštite kulturnog nasleđa. Kada smo otvorili muzej u Velikom Gradištu 28. januara 2013 godine, mi smo za braću Đorđević – naše Gradištance i dobrotvore napisali da „sakupljanje ne čini sakupljača slepim već svevidećim“. 

Ova misao se može primeniti i na kolekciju policijskih oznaka i amblema Aleksandra V. Đuričića.“, rekao je Dragan Bogičić direktor Narodnog muzeja.

Inače, 1886. godine je osnovana polu–gimnazijska zbirka starina u Velikom Gradištu koja je u samom početku brojala oko 200 eksponata. Ovaj podatak objavljen je u časopisu „Starinar“ Srpskog arheološkog društva.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top