Pola tvrđava, pola poslovni objekat?

Golubac

Kultura

Pola tvrđava, pola poslovni objekat?

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Autorka projekta rekonstrukcije srednjovekovnog grada Golubac obratila se pismom ministru kulture i Republičkom zavodu – pišu Večernje novosti.

Skele na Golubačkoj tvrđavi, koja je u rekonstrukciji od 2014, upozoravaju da će još jedan rok za završetak obnove ovog važnog srednjovekovnog spomenika biti probijen.

Gotovo od kada su počeli radovi, koje finansira Evropska unija preko austrijske razvojne agencije "Ada", za koje je kao izvođač izabrano beogradsko preduzeće "Ornament", a za stručni nadzor "Safež", ne prestaju sukobi oko toga kako se realizuje projekat arhitekte Marije Jovin, na osnovu koga je država dobila donaciju od 6,6 miliona evra – objavljuju Večernje novosti.

Bez obzira na to što je projekat Marije Jovin dobio građevinsku dozvolu, Stručni savet Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture zatražio je novo idejno rešenje za revitalizaciju golubačke palate, koje su izradili Brana Stojković Pavelka i Dragoljub Todorović.

Time je originalni projekat značajno izmenjen, bez ikakvih konsultacija sa autorom. Zbog toga je Marija Jovin uputila pismo Stručnom savetu i ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću.

Da li ministar kulture zna da će, potpisujući Mere tehničke zaštite koje mu je dao Stručni savet Republičkog zavoda, na kraju dobiti objekat koji je pola srednjovekovna tvrđava, pola savremeni poslovni objekat - navela je Marija Jovin. - Ne sumnjam da iza svega ovoga stoje razlozi uvećavanja cene rekonstrukcije palate, ali sam sigurna da je svaka cena za ovakvu nerazumnu intervenciju prevelika. Ako se izvede, slika polustaklene palate, u Golupcu će biti slika Republičkog zavoda i njegovog Stručnog saveta.

Prema mišljenju našeg uglednog arhitekte i ova intervencija na njenom projektu, samo je nastavak neodgovornog ponašanja prema našoj kulturnoj baštini.

- Obijale su se srednjovekovne spojnice sa kula i fugovale čitave fasade. To je potpuno konzervatorski neprihvatljivo, jer se potire autentičnost i istoričnost originalnog izgleda kula - kaže Jovinova, objavljuju Novosti.

 Tekst u celosti na: novosti.rs

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top